SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Hur viktig är kosten för träningen? Experten svarar

28 mar, 2022 
kvinna äter mellanmål efter träningspass
Hur hänger kost och träning ihop och hur vet man hur mycket man behöver äta när man tränar? MåBra:s PT svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vår PT och träningsexpert Sandra Hiort fick en fråga om kost och träning. Så här svarar hon.

Se även: Därför drabbas du av träningsbaksmälla

Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstagBrand logo
Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstag

Fråga: Hur viktig är kosten för träningen?

Hej, jag har nyligen börjat träna ganska mycket mer än tidigare. Styrketränar nu tre gånger i veckan och springer också en del. Har däremot inte varit sugen på att äta mer – behöver jag det? Äter tre mål om dagen. Hur ska jag äta? /Kajsa

PT:n svarar: ”Du behöver äta rätt för att orka träna”

Om vi ska orka träna, hålla fokus på träningen, få resultat av träningen och för att kroppen ska kunna återhämta sig optimalt efter träningen så behöver vi få i oss tillräckligt med energi.

Har vi ätit för lite så orkar vi inte ta i så mycket som vi skulle kunna göra, det blir jobbigare att träna och förmodligen inte heller alls lika kul. Kroppen kommer heller inte att svara lika bra på träningen. Den behöver byggstenar, via kost, för att bygga upp sig.

Annons

"Du behöver hitta kostbalans och rutiner som passar DIG"

Att äta ordentligt när man tränar är alltså viktigt. Hur man gör det är inte lika lätt att konstatera. Till stor del handlar det om att hitta en kostbalans och rutiner som passar just dig, din kropp, dina träningsrutiner och inte minst dina mål.

Du kan behöva testa dig fram för att känna att du får ut den effekt du vill ha. Utgå till exempel ifrån att du vill orka ta i så mycket du vill på dina träningspass och att du känner att kroppen svarar som du vill på träningen. Du kan sedan försöka tajma din träning och kost.

Generellt: Ät allsidigt och varierat

Generellt är det allsidigt och varierat som gäller. Vi behöver kolhydrater, protein och fett. Samt vitaminer och mineraler. Tallriksmodellen är bra att utgå ifrån. Ät gärna regelbundet.

Äter du tre mål mat om dagen kan du behöva lägga till ett eller ett par mellanmål. Ät också något efter passet, om inte mellanmål så kan det till exempel vara middag om du tränar efter jobbet.

Hitta rätt matmodell för DIG

  • Ät bra, näringsrik mat och ät varierat. Följ gärna tallriksmodellen. Testa lägga till ett mellanmål, eller ett par, och se om du känner skillnad i fokus och energi.
  • Hitta mattider som passar dig. En del äter mellanmål eller en huvudmåltid senast två timmar före passet, andra kan äta tätare inpå.
  • Kom också ihåg att dricka ordentligt med vatten, inte bara när du tränar utan fördelat över dagen.

Foto: TT

Annons