Experten: "Motion är fantastisk antistressmedicin!"

Lev hälsosamt och stressa ner.

Utmattningsdepression och sömnproblem har accelererat de senaste åren. Andra vanliga stressutlösta åkommor är hjärt-kärlproblem, muskelvärk, magsår, IBS, långdragna infektioner och rubbad hormonbalans. Kvinnor anses mer stressade än män – och de verkar ta mer stryk av den. Bland annat har kvinnor fler sjukdagar än män. Orsaken hittar vi bland annat i den inbyggda stressen i samhället.

– Vi ska ha så mycket att göra, det är viktigt att prestera och alltid vara tillgänglig och uppkopplad. Annars är du inte med, säger Mai–Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet.

Hon menar att stressen är vår tids gissel. Och det drabbar oss både fysiskt och psykiskt att kroppen ständigt går på högvarv och sällan tillåts vila.

– Dessbättre börjar vi se en motreaktion nu. Till exempel finns det restauranger där man får lämna ifrån sig mobilen när man ska äta, säger hon.

Hur ska vi leva för att inte bli sjuka av stress?

– Motion och vardagsrörelse är fantastisk antistressmedicin! Och glöm inte att planera in vila och återhämtning.

Medelhavskost rekommenderas

Även om de flesta är medvetna om hur de bör leva för att hålla sig vid liv längre kan många behöva en skjuts i rätt riktning.

– Alla människor borde få skräddarsydd hjälp att leva ett hälsosammare liv. Det skulle garanterat leda till färre stressrelaterade sjukdomar.

Det handlar mycket om sunt förnuft, menar Mai–Lis Hellenius. Hon är ingen vän av dieter som en quick fix, utan förespråkar en väl sammansatt kost där snabba kolhydrater och mättat fett byts ut mot motsatsen, det vill säga medelhavsinspirerad mat.

– Den kosten, i kombination med motion, är det bästa sättet för att må bra. Vi vet att motion och ett hälsosamt matmönster påverkar hjärnan och har en positiv effekt på till exempel depression, som är en av de stressrelaterade sjukdomar som ökar mest.

Även om hon är livsstilsprofessor och propagerar för ett sunt leverne tycker hon att det är viktigt att kunna unna sig sådant som inte ingår i kostcirkeln ibland, till exempel lite lördagsgodis.

– Hälsomedvetenheten får inte övergå i en hälsofixering. Då blir det en stressfaktor i sig. Det ska vara gott att leva, säger Mai-Lis Hellenius.

Foto: TT

 

Läs mer:

Bästa träningen – när du behöver stressa ner

Stressa ner – med den japanska succémetoden

Stressa ner med yinyoga – bästa övningarna för nybörjare

 

Utvald läsning