SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Så kommer du igång med skogsbad – hitta lugnet i naturen

04 aug, 2020 
så kommer du igång med skogsbad
Att skogsbada behöver inte vara svårt och kräver inga förberedelser. Här är bästa sättet att komma igång på – ge dig ut och njut!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Det finns många olika sätt att skogsbada på. Du kan gå ut och ställa dig och krama ett träd, lägga dig ner i mjuk mossa och titta upp mot trädkronorna. Eller sätta dig på en stubbe och bara ta in intryck med alla sinnen.

För det är egentligen precis det skogsbada handlar om – att ta in skogen med olika sinnen. För att hjälpa kroppen komma ner i varv. Kanske rensar du lite bland tankarna under tiden du tränar på närvaro.

Ett bra sätt att komma igång

Ett bra sätt att börja på, som gör det lite lättare för den som är rastlös, eller som kanske inte har ro att sitta still mer än någon minut, är att helt enkelt ta lugna promenader i naturen.

Att promenera i skogen är inte bara mysigt, det ger oss lugn också, samtidigt som vi rör på oss. Det ger skön motion samtidigt som vi tränar mindfulness.

Välj vilken tid på dagen du vill gå – på morgonen får man njuta av att se naturen vakna, mitt på en varm sommardag kan det ge skön svalka.

Välj ett sinne att fokusera extra på

Innan du börjar gå, bestäm dig för ett sinne som du ska fokusera extra mycket på under din promenad.

  • Hörseln: medan du går, fokusera på vilka ljud du kan höra omkring dig – fågelkvitter, dina fotsteg, blad som rasslar i vinden …
  • Synen: lägg märke till allt du ser omkring dig. Hur bladen på träden rör sig, vilka färger de har, om du ser fotspår på stigen du går på …
  • Känseln: Fokusera på hur det känns när du sätter ner dina fötter på marken, och när du lyfter dem igen. Hur det känns när vinden blåser i ditt hår, eller solen träffar ditt ansikte. Känn hur en trädstam känns när du drar dina fingertoppar över den, eller hur det känns att lägga kinden mot den …
  • Dofterna: Notera alla dofter du kan känna längs med vägen. Fuktig jord, doft av granbarr, blommor …

Vad du än väljer – tänk på att inte ha för bråttom. Notera allt du hör, ser eller känner i lugn och ro och försök att verkligen ta in och smälta alla intryck.

Låt self care bli en del av din vardag och var med i vår kampanj!

Annons