SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Gul madrass? Testa husmorsknepet mot urin- och svettfläckar

10 nov, 2022 
urinfläckar madrass
När olyckan är framme! Husmorstipset Marléne Eriksson tipsar hur du tar hand om envisa kiss-, mens- eller svettfläckar. Med eller utan tvättmaskin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Urin, mens, svett – att vi utsöndrar kroppsvätskor är fullt naturligt, men de flesta av oss vill inte ligga och sova i det för det! Regelbundna tvättar av madrasser och sängkläder gör att vi för det mesta slipper gulnade kuddar och fläckiga täcken eller madrasser. Har det inträffat en olycka som inte går att tvätta bort med vanligt tvättmedel har vi här ett enkelt men effektivt tips av självaste husmodern av det uppskattade Instagram-kontot @husmorstipset: Marléne Eriksson.

Se också: 4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare

4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklareBrand logo
4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare

Så får du bort kissfläckar från madrassen – 6 steg

"Vi sover en tredjedel av våra liv så självklart ska vi göra det på en skön, ren och fräsch madrass", inleder Marléne med i ett inlägg som över 2000 människor gett tummen upp på. Det handlar om urinfläckar på madrass. Alla känner vi nog någon som har haft besvär att hålla tätt, kanske framförallt som barn, men vi vet också att många lider i det fördolda i varierande grad av inkontinensbesvär. Den oönskade fläcken är som tur är lätt löst!

Annons

Följ bara Marléne Erikssons sex steg, publicerade på @husmorstipset:

  1. Sug upp så mycket som möjligt med en handduk eller papper.
  2. Häll på bikarbonat på fläcken och låt verka en stund. Varför du ska använda bikarbonat? Jo, för att bikarbonat mirakulöst drar åt sig fukten och suger upp vätan från madrassen.
  3. Dammsug upp bikarbonaten.
  4. Dra av överdraget från madrassen och tvätta i 40 grader.
  5. Vädra bäddmadrass utomhus eller öppna ett fönster om möjligt för att vädra.
  6. Klart! När fodralet är färdig tvättat så har du en ren och fräsch madrass att krypa ner i igen.

Få bort kiss, mens och svettfläckar utan tvättmaskin

I kommentarsfältet på samma inlägg är den en följare som frågar Marléne om hur hon kan göra då hon inte får in madrassöverdraget i tvättmaskinen. Då gör du bara samma – minus steget i tvättmaskinen, svarar "husmodern":

”Jag går alltid på med bikarbonat, och har använt det både till urin, mens och svettfläckar. Då gör du alla steg bara det att du struntar i att ta av själva fodralet och bara går på med bikarbonat och arbetar med det. Det funkar så bra – jag lovar!"

Källa/Foto: Instagram @husmorstipset

Annons