SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Winnie Harlow – och 5 andra kändisar med vitiligo

21 okt, 2021 
Lisa Anckarman, Winnie Harlow och Hedvig Lindahl är tre exempel på kändisar som öppet pratat om att de har hudsjukdomen vitiligo. Läs deras egna ord här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är vitiligoBrand logo
Det här är vitiligo

Vitiligo är en autoimmun sjukdom som innebär att du får vita fläckar i huden, och ibland även vita hårstrån. Det beror på att det saknas pigment. Exakt hur många som har vitiligo är oklart, men omkring 1–2 procent av världens befolkning sägs vara drabbade.

Nedan listar vi sex exempel på kändisar som berättat hur det är att leva med hudsjukdomen:

Lisa Anckarman

Inför en kampanjplåtning valde Lisa Anckarman och hennes make up-artist Nathalie Berzelius för första gången att inte sminka över Lisas vitiligo. Något hon beskriver som både läskigt och stärkande.

Annons

”Att få fläckar mitt i ansiktet är ingenting någon önskar – men är det något jag lärt mig i livet så är det att inte gömma undan sina brister. Livet är nu och här är jag!”, skrev hon i ett inlägg på Instagram.

Winnie Harlow

Winnie Harlow slog igenom i America’s next top model och blev därmed den första kända modellen med vitiligo.

– Folk tror att de inte kan göra vissa saker på grund av sina små ”brister”, men jag är här för att bevisa att man visst kan det, sa hon i en video inspelad för America’s next top model.

Annons

Med över nio miljoner följare på Instagram är Winnie Harlow en stor förebild för många, runt om i hela världen.

Hedvig Lindahl

Även fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl har varit öppen med att hon har hudsjukdomen vitiligo, och berättat att den kom smygande från det att hon var fem år.

På Instagram har Hedvig bland annat berättat om utmaningarna som kommer med att vara ute i solen, och hur viktigt det är för henne att smörja in sig med solskydd.

Kara Tointon

I intervjuer har den brittiska skådespelaren Kara Tointon berättat att hon har vitiligo i pannan, i hårfästet, på läpparna och på fötterna.

Annons

Alexander Pärleros

Alexander Pärleros berättade om sin vitiligo i podcasten Sånt är livet. I samband med det sa han även att han startat en Facebookgrupp för folk med vitiligo, där syftet är att kunna byta tankar och idéer om sjukdomen.

Holly Marie Combs

Pretty Little Liars-skådisen Holly Marie Combs har vitiligo på båda sina händer, och arbetar aktivt för att öka medvetenheten om hudåkomman.

Källa: 1177 Vårdguiden

Foto: TT

Annons