HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

11 saker du bör veta om grått hår

25 aug, 2020 
Kvinnor med vitt och grått hår
Grått hår kan vara fantastiskt fint! Men det är inte alltid samma sak som håret man hade innan. Här är några fakta om grått hår vi alla kan ha nytta av!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Grått hår är för många förknippat med ålderdom – men faktum är att många inte alls är gamla när de börjar bli gråhåriga. Och det finns inget mer naturligt än att barret ändrar färg med tiden, och oavsett om du omfamnar förändringen eller helst färgar bort den så finns det vissa saker som kan vara bra att veta om din nya silverman.

Varför får man grått hår?

I våra hårfolliklar finns pigmentceller som kallas melanin, som ger håret vår naturliga hårfärg. Allt eftersom vi åldras börjar dessa celler att dö, och när det börjar växa nya hårstrån utan att det finns melanin så kommer dessa strån att bli mer och mer pigmentlösa, först kan dessa uppfattas som grå och tillslut uppfattar vi dem som vita. När follikeln slutat producera melanin kommer den inte börja igen.

I extremt ovanliga fall kan håret bli vitt av medicinska skäl, och då kan färgen efter ett tag komma tillbaka.

Generna avgör

Det skrivs ibland att stress, rökning och sjukdomar kan göra en gråhårig, men framförallt är det generna som avgör när de gråa stråna börjar visa sig. Var dina föräldrar gråhåriga redan i trettioårsåldern är chansen stor at du också kommer att bli det.

Annons

När får man grått hår?

Ljushyade européer och amerikaner börjar oftast bli gråhåriga i tidiga trettioårsåldern, medan människor i Asien inte brukar se några gråa strån förrän i sena trettioårsåldern, och i Afrika är det vanligt att man får behålla sin hårfärg långt upp i fyrtioårsåldern.

Vad är för tidigt?

Vissa får grått hår ovanligt tidigt, och då pratar man om prematur canities. Detta gäller om du blir gråhårig tio år eller mer tidigare än normalt. För euroéer är det för den som blir gråhårig i tidiga tjugoårsåldern, för asiater runt 25 och för afrikaner runt 30 års ålder. Däremot finns det vissa som hittar sina första gråa hår redan i tonåren – och andra som inte hittat ett enda när det fyllt 60.

Hälsan kan påverka

Även om hälsan sällan är avgörande så finns vissa faktorer som kan få håret att bli grått tidigare än det hade gjort annars. Det kan vara följande:

  • Brist på vitamin B12
  • Vissa, ovanliga, tumörsjukdomar
  • Sköldkörtelsjukdom
  • Vitiligo, en sjukdom där man helt eller delvis förlorar pigmentering i både hud och hår.
  • Även hårsjukdomen alopeci kan få håret att bli vitt/grått i fläckar.

Grått hår av stress

Stress i sig gör inte håret grått, men du kan efter en längre period med stark stress råka ut för ett tillstånd där du tappar upp till tre gånger mer hår än normalt, och när dessa hår växer tillbaka kan de vara vita eller grå.

Annons

Grått hår av rökning

Rökning gör som bekant inte mycket bra för kroppen. Även håret påverkas, och en studie visade att rökare löper 2,5 gånger större risk att bli gråhåriga innan de nått 30 års ålder, jämfört med ickerörkare. Det kan också få det gråa håret att ha en mer gul nyans.

Plocka inte!

När de första vita stråna dyker upp är det många som löser ”problemet” genom att helt enkelt plocka bort dem. Detta är dock en dålig idé, eftersom det kan skada folliklarna så pass att de istället slutar producera hår. Och du kanske hellre har grått hår än inget alls?

Annan textur

De gråa hårstråna kan upplevas som tjockare än de vanliga, men egentligen är det tvärt om. Gråa hår är tunnare än de med färg, eftersom det yttersta lagret är tunnare. Det yttersta lagret som annars skyddar mot sol, vatten, strålning och värmeverktyg. Därför är det gråa håret känsligare för skador, och kan upplevas som torrt, ömtåligt och motsträvigt.

Annons

Vårda ditt grå hår

Grått hår kan behöva mer vård, i form av fuktbehandlingar, hårolja och antifriss-produkter. Solen och vissa lampor kan ge det gråa håret gula toner – fråga din frisör vad du kan göra för att skydda håret. Ett silverschampo kan hjälpa mot missfärgningar.

Vem passar i grått hår?

ALLA! I övergången från att ha sin hårfärg till att bli gråhårig kan det kännas jobbigt att inte ha EN hårfärg. Då kan du be din frisör tipsa om sätt att antingen få det grå att smälta in i din naturliga färg, eller få resten av håret att matcha det grå bättre. Det finns alternativ!

Källa: WebMD, The Hairlust Foto: TT

Läs mer:

Grått hår? Här är 12 sätt att framhäva det på bästa sätt!

12 kvinnor berättar: Därför älskar jag mitt gråa hår!

Forskning: Rökning gör håret grått snabbare

Annons