HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

7 kända kvinnor som valt att operera ut sina bröstimplantat

11 feb, 2022 
Magdalena graaf och Valerie Aflalo
De potentiella riskerna man utsätter sin kropp för när man opererar in bröstimplantat framkommer allt mer. Här är sju kända kvinnor som av olika anledningar valt att plocka ut sina silikonimplantat.
Annons

Under 2020 genomfördes totalt 6625 bröstoperationer i Sverige, det rapporterar BRIMP (Bröstimplantatregistret). Antalet menar de visar på en nedåtgående trend, då det enligt deras tidigare beräkningar är 11 procent mindre än året innan.

Detta är kanske inte så konstigt eftersom det är allt fler bröstimplantat som på senare återkallats från marknaden – då de bland annat visat sig kunna vara cancerframkallande.

Se även: Kända kvinnor som stått upp för sina medsystrar

6 gånger kända kvinnor stått upp för sina medsystrarBrand logo
6 gånger kända kvinnor stått upp för sina medsystrar

Samtidigt hör man allt mer om kvinnor som plockar ut sina implantat då de drabbats av breast implant illness (BLL), eller som för hälsans skull i förbyggande syfte lägger sig under kniven igen.

Här är sju kända personer som valt att prata öppet om att de av olika anledningar valt att plocka ut sina silikonimplantat.

1. Influeraren och författaren Margaux Dietz, 31

Margaux Dietz

Margaux tog ut sina implantat tidigare i år då hon fruktade för sin hälsa. Hon har bloggat om hela processen, och i en av hennes videos på bloggen sa hon följande om det hela:

Annons

"Det som har hänt nu är att jag tydligen har opererat in implantat som kan vara farliga, och som kan vara cancerframkallande. Alla som har haft de här implantaten har tagit ut dem, eller förhoppningsvis alla.

Det kanske finns fler som jag som inte hade någon aning om det, och jag är faktiskt väldigt upprörd över att det ingen har hört av sig till mig och sagt: ”Du måste ta ut dem”. Nu visar det sig att jag måste ta ut dem så fort som möjligt", sa hon då.

2. Designern och modellen Valerie Aflalo, 45

Valerie Aflalo

Valerie har nyligen valt att opereras och hon har beskrivit hela processen öppet på sitt Instagram-konto, vilket hon bland annat kommenterar så här:

"Jag ska ta ut mina implantat som jag satte dit för över 12 år sen. Jag gör det av hälsoskäl och för att det inte känns som att det är jag längre. Dessutom så har jag den typ av implantat som det finns en liten cancerrisk av.

Annons

I år kommer jag ta tag i allt sånt som jag länge funderat över att göra och detta är en sån sak. Hälsan är det viktigaste vi har och jag vill kunna känna i mina bröst om det skulle vara något som förändras eller inte ska vara där", skrev hon i ett av inläggen.

Hennes val har mötts av mycket kärlek och hejarop från sin följarskara.

3. Tv-profilen och modellen Chrissy Teigen, 36

Chrissy Teigen
Bild från Instagram @chrissyteigen.

Chrissy berättar nyheten för sina följare i ett inlägg på Instagram, och motiverar sitt beslut med att hon bland annat är trött på att inte kunna sova skönt på mage.

”Jag skulle vilja kunna stänga blixtlåset på en klänning i min storlek, ligga på mage utan att det är obekvämt! Ingen stor grej! Så oroa er inte för mig! Allt är bra. Jag kommer fortfarande ha bröst, men de kommer bara vara gjorda av fett. Vilket är allt en tutte är från första början. En dum, mirakulös fettpåse”, skrev hon som caption till bilden hon lagt upp på sig själv utan silikonbröst.

4. Mediaprofilen Magdalena Graaf, 46

Magdalena Graaf

Efter att ha känt en knöl i bröstet, som visade sig vara ofarlig, blev Magdalena ändå orolig för framtiden. Hon ville kunna undersöka sina bröst för bröstcancer enkelt hemma, utan implantat som sitter i vägen. När hon opererade sig valde hon dessutom att ta bort bröstvävnad för att hon, som hon själv uttryckte det, skulle bli "platt som en pannkaka!".

Annons

I ett blogginlägg skrev hon då hur nöjd hon vart med resultatet, och att hon genom operationen känner sig stärkt.

"Så jäkla fint med inga bröst! Första gången på många år jag faktiskt (på riktigt) gillar mig själv. Gillar det jag ser i spegeln. En fantastisk känsla. Varför ska det vara så jäkla svårt att känna den? Man är aldrig nöjd. För smal, för fet, för finnig, rynkig, slapp, glåmig”, skriver hon.

5. YouTubern Amanda Lundgren, 22

Amanda Lundgren

Efter att ha läst om sjukdomen BLL av en slump kände Amanda igen sig i alla symtom. Kronisk trötthet, synrubbningar, ångest, sämre minne och yrsel var vardag för henne från det att hon gjort operationen. Men hon förstod inte först efter att det berodde på implantaten.

Annons

I en YouTube-video varnar hon sina följare, som många är unga tjejer, och ber dessa tänka till ytterligare en gång innan de gör en så pass allvarlig operation. Under videon skriver hon följande som en kommentarer:

"Jag mår skit! Av en massa anledningar, inte bara för att mina bröstimplantat gör mig sjukare för varje dag som går, utan jag skäms på så många sätt! Därför ville jag göra denna video, inte bara för att jag blivit sjuk av mina bröstimplantat, utan för att kunna rädda fler därute:

Allt från er som funderat på en bröstförstoring, till er som kanske redan har gjort en bröstförstoring, och mår dåligt pga. av implantaten utan att ni ens vet om att det är pga. implantaten."

6. Glamourmodellen Katie Price, 43

Katie Price
Bild från Instagram @katieprice.

Katie Price började sin karriär som glamourmodell, och vart under lång tid uppmärksammad för sin stora behå-storlek som hon fått genom totalt sex bröstoperationer. 2015 valde hon att ut allt och gick från en ff-kupa till en b-kupa. Något hon inte ångrar, rapporterar Expressen.

Annons

– Jag känner mig faktiskt mer självsäker utan mina implantat. Jag har växt upp en hel del och är på en annan plats i livet än jag var för tio år sedan. Det är trevligt att vara naturlig, sa hon då till The Sun. Hon fortsätter:

– Jag har fått en massa komplimanger för mina ögon sedan jag tog ut implantaten. Folk säger att det första de såg förut var mitt bröst.

7. Bonde söker fru-bonden Sigrid Bergåka, 48

Sigrid Bergåka
Bild från Instagram @bergakrafamiljen.

Sigrid Bergåkra sökte kärleken i Bonde söker fru 2015 och har sen dess haft en stabil följarkrets i sina sociala kanaler. I vilka hon för några år berättade om hur hon efter tre graviditeter såg fram emot att skaffa ett par nya bröst. Något som inte riktigt gick som hon hade tänkt sig.

Hon hade nämligen oturen att få bröstimplantat från ”Poly Implant Prothèse”, där tillverkaren använt billigt industrisilikon, vilka gjorde henne sjuk.

Annons

– Det var som att jag var åksjuk eller hade ätit någonting olämpligt och blivit förgiftad. Illamåendet stegrades och jag fick obehagliga trötthetskänslor, hög puls och hög sänka, har hon tidigare berättat, enligt Expressen.

Hon opererade ut sina implantat direkt, men blev ändå trygg i sig själv.

– Jag ångrar så att jag gjorde den där bröstoperationen och att jag inte ville se ut som en trebarnsmamma gör. I dag har jag en helt annan självkänsla. Kanske kan jag hjälpa någon person som redan har implantat att kolla sig och slippa få sjukdomar och allra helst vill jag få andra kvinnor att inte skära i en ung, frisk kropp.

Källor: BRIMP, Expressen, YouTube, Instagram, Bloggar
Foto: TT/Instagram

Annons