Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Cancerframkallande bröstimplantat – symtomen att hålla koll på

28 jan, 2022
AvLinn Seipel
Manlig kirurg håller i silikonimplantat
Här är implantatet som blivit återkallat på marknaden. Men om man har det – ska man ta ut det direkt i förebyggande syfte? Så här säger svenska överläkaren i plastikkirurgi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 kändisar som vägrar plastikoperationBrand logo
10 kändisar som vägrar plastikoperation

Influeraren och YouTubern Margaux Dietz har den senaste tiden uppmärksammats i flertalet medier. Detta efter att ha tvingats genomgå en operation för att ta ut sina potentiellt farliga silikonimplantat.

Hon har även själv bloggat om hela processen, där hon bland annat skriver att hon är besviken på kliniken där hon för över 10 år sen valde att operera brösten. Implantatet hon haft har nämligen sedan 2019 varit återkallat efter att studier visat att de kan vara cancerframkallande, något man inte informerat sina klienter om.

MåBra reder ut vilka implantat det rör sig om – samt vilka rekommendationer som det idag finns att förhålla sig till.

Annons

Allergan – texturerade implantaten som återkallats

Implantatet det rör sig om har en så kallad texturerad yta och kommer från företaget Allergan, vilket länge varit en av världens största tillverkare av implantat. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, slog larm redan 2017 efter att ha tagit emot rapporter om 359 fall av en särskild lymfcancer som kommit att kallas BIA-ALCL (Breast Implant Associated - Anaplastic Large Cell Lymphoma).

Operationerna ledde till svåra smärtor och andra problem.

Enligt EU:s vetenskapliga expertkommitté kunde man se ett orsakssamband mellan till texturerade – också kallade ”skrovliga” bröstimplantat, och den ovanliga cancerformen. Franska läkemedelsverket avråder sen 2018 att texturerade implantat används, och 2019 återkallades och infördes totalt säljstopp på implantaten av företaget själva.

Sverige inväntar ytterligare studier i frågan

I vissa länder har man rekommenderar patienter att ta ut implantaten, men inte i Sverige – och inte heller USA, så länge man inte har symtom. Enligt Emma Hansson, överläkare, professor och ordförande för Svensk Plastikkirurgisk förening, så beror det på att man ser att risken det skulle innebära eventuellt hade överstigit nyttan.

Annons

– Om alla kvinnor i Sverige skulle operera sina implantat skulle man förmodligen orsaka mer sjuklighet i gruppen än om man låter implantaten sitta kvar. Fler skulle få komplikationer av kirurgin än som eventuellt får cancer, säger Emma Hansson till Aftonbladet. Hon fortsätter:

Omkring en femtedel gör om operationen inom två år.

– Man ska inte utsätta sig för onödiga risker och ta ut implantaten bara för att en influencer, som inte är medicinskt utbildad, gör det.

Så farliga är bröstimplantaten – symtom att hålla koll på

Överläkaren Emma Hansson säger att risken att få den här sortens cancer är extremt liten, men uppmanar alla med bröstimplantat överhuvudtaget att vara uppmärksamma på symtom på Breast Implant Illness.

Dessa är framförallt svullnad, rodnad, smärta och knölar i området kring implantatet och vanligast är att dessa visar sig inom 8-12 år från det att man opererat sig. Är man orolig kan man så klart vända sig till sin klinik eller läkare för att kolla upp sig.

Källa: Margauxdietz.se, FDA, Aftonbladet
Foto: TT

Annons