SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

De blev sjuka av sina bröstimplantat

08 sep, 2020 
AvMåBra
Linda Hallin som blev sjuk av sina bröstinplpantat
Janelica Eriksson, 33, hade så ont att hon knappt kunde andas.Linda Hallin, 25, var tvungen att hoppa av studierna på grund av sina smärtor.Sara Backlund, 28, blev så dålig att hon inte längre kunde gå.För Femina berättar fem kvinnor om hur de blev svårt sjuka av sina bröstimplantat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I Sverige skaffar cirka 5 000 kvinnor per år bröstimplantat, enligt Plastik- och estetiska specialistföreningarna.

”Breast implant illness”, Bll, är inte en erkänd diagnos, men under hashtaggen #breastimplantillness delar kvinnor runt om i världen med sig av sina erfarenheter av att ha blivit sjuka efter sina bröstimplantat.

Håravfall, en enorm trötthet, intensiva smärtor, problem med matsmältningen, utslag, försämrat minne, nedsatt syn. Femina har pratat med fem kvinnor som alla vittnar om ett drastiskt försämrat hälsotillstånd efter sina bröstoperationer.

Sara Backlund, 28

“Efter en tuff tid med komplex under tonåren satte jag 2012 in mina implantat. Jag trodde det var lösningen på mina problem. Kirurgen försäkrade mig om att allt skulle gå bra och att jag skulle kunna ha dem för resten av mitt liv. Operationen var oerhört smärtsam men jag var nöjd med resultatet.

Efter några månader fick jag däremot konstiga fläckar i ansiktet och jag började även få nässelutslag i samband med förkylning. Inget av det här var något jag hade upplevt förut, men jag hade aldrig en tanke på att mina symptom kunde ha något att göra med implantaten. Efter två graviditeter bestämde jag mig för att jag ville göra om mina bröst. Jag vände mig till samma klinik och vi bokade in en tid för operation.

Annons

Sommaren 2018 bytte jag ut mina gamla implantat mot ett par nya. Men kort därefter, i september, vaknade jag av att jag varken kunde se eller stå upp. Det kändes som att jag var förlamad och jag mådde fruktansvärt illa. Ambulans hämtade mig och jag fick besked om att jag hade drabbats av ett virus som permanent hade förstört min vänstra balansnerven. Jag fick träna upp min balans hos en sjukgymnast för att kunna gå igen, vilket var tufft med två småbarn hemma.

Under hösten var jag sjuk i olika typer av influensa och förkylningar och jag drabbades även av andra smärtor. Sakta men säkert blev jag sängliggande och kände mig som 90 år. Jag hade konstant huvudvärk, ledvärk, nervsmärtor i höfter och ben, hudutslag, såg dåligt, tappade hår, hade dåligt minne, var oerhört trött och drabbades av fler konstiga symptom.

Under ett års tid sökte jag vård för olika problem men ingen läkare förstod vad det kunde röra sig om. Till slut var det min man som sa: “Vad händer om vi lägger ihop alla problem till ett?” Och det var så jag hittade information om ”Breast implant illness”. Jag googlade och fick en chock.

Annons

Jag bokade in en operation för att ta ut mina implantat som jag då nyligen hade satt in. Sagt och gjort, de togs ut och när jag vaknar upp kunde jag knappt tro det var sant. Bara efter några timmar mådde jag redan bättre. Synen klarnade, jag kunde andas bättre och efter två veckor var alla smärtor borta. Efter ett halvår var jag som en ny människa.

I dag är jag frisk och det känns overkligt att tänka på hur sjuk jag var. Att ta ut implantaten räddade mitt liv och nu vill jag även hjälpa andra kvinnor genom att sprida information på min Instagram och Youtube. Jag tror att mörkertalet är enormt. Många kvinnor lever ovetandes och blir bara sjukare – eller får andra diagnoser.”

Jenny Nilsson, 32

“Jag är från början helt frisk i grunden, men började sedan jag satte in bröstimplantat få oförklarliga symtom från ingenstans – symptom jag nu har haft i flera år. Det började med huvudvärk och sedan en oförklarlig trötthet, som att jag hade kört in i väggen.

Annons

Sedan började jag även bli ljuskänslig, ljudkänslig, svullen i kroppen, och fick bland annat ledvärk och nervsmärta. Men sjukvården hittade ingenting och visste inte vad mina symptom berodde på.

Jag fick kontakt med Sara Backlund som hade gjort en video om att hon blivit sjuk av sina bröstimplantat – och kunde relatera till allt. Under den senaste veckan har jag dessutom börjat tappa känseln och få domningar i ena armen – symptom jag har hört att fler drabbade har haft. Nu planerar jag för uttag i höst och vill bli frisk igen.”

Linda Hallin, 25

“Jag satte in bröstimplantaten 2015 och utöver ett mindre infekterat sår gick operationen bra. Ungefär ett och ett halvt år senare började jag få utslag på halsen som jag behandlade med kortison, men istället blev eksemen värre och spreds över ansiktet och hela kroppen.

Under fem år förvärrades mina symptom – utöver utslagen fick jag även nässelutslag och återkommande ögoninfektioner som ingen antibiotika hjälpte mot. Jag vaknade med ”tennisbollar” till ögon, började få allergiska reaktioner av djur, och kunde inte äta viss mat för jag nös så mycket. Jag var konstant trött, hade frossa i kroppen, smärtor, röda finnar på bröstet och tappade otroligt mycket hår.

Annons

Till slut fick jag hoppa av mina studier och säga upp mig från jobbet för att bara ligga hemma eftersom min kropp lade av. Men ingen läkare kunde hitta något fel. På Youtube ramlade jag över “Breast Implant Illnes” och det började gå upp för mig att det kanske var på grund av mina implantat som jag mådde så dåligt.

I början ville jag inte inse att det kunde vara så – jag älskade ju mina nya bröst. Men till slut blev sanningen oundviklig och jag opererade ut dem i januari tidigare i år. Så fort jag vaknade mådde jag bättre, och i dag finns det ingen som helst tvekan om att det var implantaten som gjorde mig sjuk. Vissa symtom är fortfarande kvar, men det tar tid för kroppen att läka.

När jag tog upp ”Breast implant illness” med min plastikkirurg suckade han lite och sa att han ‘inte kunde säga något nu’ – men om två år när forskningen kommit längre skulle han kunna säga att jag hade rätt.”

Janelica Eriksson, 33

“I september 2015 lade jag mig under kniven för att operera in mina implantat. Knappt en månad senare började symptomen att komma. Min mage kraschade totalt och jag fick inte behålla någon mat alls, vilket ledde till att jag blev helt matt och orkeslös.

Annons

Jag jobbade som personlig tränare och svimmade flera gånger framför mina kunder. I samband med detta fick jag ont i vänster bröst och jag tog därför kontakt med kirurgen – men fick bara svar att det var normalt att ha smärtor i upp till ett år. Jag litade på vad han sa.

På grund av smärtan blev jag väldigt begränsad i jobbet. Samtidigt smög sig fler symptom på. Jag blev bland annat mer och mer utmattad, ljud- och ljuskänslig, och gick ner i vikt. Jag kände hur jag sakta dog.

I augusti 2016 fick jag sådana magsmärtor att jag inte klarade av att röra mig. Till slut var jag tvungen att uppsöka läkare eftersom jag knappt kunde gå upp för en trappa eller rasta mina hundar. På sjukhuset kunde man se att hela min mage var inflammerad och att jag hade blödande sår i tarmen. Sedan började en resa av undersökningar och utredning för Crohns Tarmsjukdom.

I april 2017 vaknade jag mitt i natten av en så intensiv smärta över vänster bröst att jag trodde jag skulle dö. Men min första tanke var att det berodde på mina implantat – och inget annat. Jag uppsökte kirurgen som inte kunde se eller känna att något var fel på mina bröst, men jag visste att det var implantaten som hade orsakat mina svåra problem.

Annons

Smärtorna spred sig över till slut över hela överkroppen. Det var rent ut sagt helt jävligt. Jag hade så ont att jag knappt klarade av att andas. Vissa dagar dagar var det så illa att jag faktiskt hade god lust till att ta en kökskniv och bara skära ut implantaten i hopp om att smärtan skulle släppa.

Vid denna tidpunkt var jag bestämd över att jag skulle operera ut mina implantat. Efter att ha googlat fick jag reda på om ”Breast implantat illness” och förstod att mina misstankar var helt sanna.

I november 2017 opererade jag ut mina implantat. Jag märkte direkt att jag kunde ta djupa andetag och trycket över bröstet släppte. Efter bara en månad visade mina prover på mindre inflammation i tarmen, och tre månader senare var värdet så lågt att man inte ens kunde se någon pågående inflammation.

Min väg tillbaka har varit väldigt lång. Jag tycker att det är viktigt att man ska vara medveten om att läkningen är individuell. Det kan gå upp och ner och ta olika lång tid.”

Annons

Johanna, 35

“Jag är tyvärr en av dem som drabbats av ”Breast implant illness”. Jag fick smärta i lederna, kronisk bihåleinflammation och halsfluss med talsvårigheter – som resulterade i att jag tvingades operera bort halsmandlarna och polyper. Jag drabbades även av håravfall, järnbrist, sjukdomskänsla, torr och sprucken hud, hjärtrusningar och många neurologiska symptom.

Till slut bestämde jag mig för att operera ut mina implantat och kapslarna. Efter operationen som skulle göra mig frisk blev jag istället efter en tid sämre. Jag utvecklade andra autoimmuna symptom och fick även försämrade blodprover som resulterade i en omfattande cancerutredning i höstas.

Eftersom jag kände att något inte stod rätt till med brösten uppsökte jag en ny kirurg som kunde konstatera att kapslarna från bröstimplantaten fortfarande var kvar. I februari opererade man ut dem och ganska fort efter uttaget började jag äntligen känna mig frisk. Det har varit en jäkla resa.

De senaste tre åren har jag jobbat på att sprida information till andra kvinnor om riskerna med bröstimplantat och även ge stöd till andra drabbade. Just nu håller jag och en kollega på att bygga Nordens första webbplats om ”Breast implant illness”. Jag tycker att det finns en stor okunskap i Sverige i frågan och bland plastikkirurger är det många som inte tar oss på allvar.”

Av Alexandra Andersson

LÄS MER:

Christina hjärnskadades under bröstoperationen – så är hennes liv i dag

Annons