Kan jag räkna bort godiskalorierna?

Ner i vikt med choklad?

Fråga:

Jag tränar på gymmet tre gånger i veckan. Det blir varierad styrketräning för olika delar av kroppen med armar, lår, mage och rygg. Värmer upp på crosstrainer 15 minuter innan och stretchar efteråt. Varje gång tar det en dryg timme. Jag brukar köpa en 100-grams chokladkaka eller lösviktsgodis som jag mumsar i mig efteråt för att belöna mig. Visst kan jag räkna bort godiset eftersom jag borde ha förbränt det under träningen?

Isabella

Svar:

Det är jättebra att du styrketränar! En kropp med mer muskler förbrukar mer energi även i vila, vilket är anledningen till att styrketräning ofta förordas om man vill få en ökad förbränning. Dessutom stärker du hållningen och minskar risken för belastningsskador när du har en vältränad muskelapparat.

Men styrketräning bränner inte så värst mycket energi medan den utförs. Jag tvivlar på att ditt pass förbrukar lika mycket energi som din chokladkaka, kanske hälften om du inte jobbar väldigt intensivt!

Dessutom innehåller godis inte så mycket näring som dina muskler kan bli glada över. Du kan räkna bort en del av kalorierna, men om du äter onyttigt lösviktsgodis ofta kan du inte räkna bort allt annat ”jox” det innehåller. I så fall är chokladen bättre, men inte det bästa du kan välja.

Visst har du förbränt en del av energin, men det vore bättre om du ersatte den med något protein- och kolhydratrikt mellanmål för att kroppen snabbt ska återhämta sig. Kvarg/keso med frukt/bär är ett bra exempel på mellanmål efter träningen och det ger inte lika många kalorier som godiset. Gott är det också! Godis kan du unna dig som något extra ibland men inte flera gånger i veckan.

Marie

Utvald läsning