FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kan coronavaccinet också orsaka narkolepsi? Experten svarar

08 dec, 2020 
kvinna sover i soffan
Snart börjar vaccineringen mot covid-19. Och många har svininfluensanvaccinet, eller snarare narkolepsin den orsakade, i färskt minne. Kan det hända igen? Så här säger experten.
Annons

Videon kunde inte hittas

Senast vi hade en massvaccination i Sverige var för drygt tio år sedan.

Från oktober 2009 till april 2010 vaccinerades drygt 5 miljoner personer i Sverige, eller 60 procent av befolkningen, mot svininfluensa. Vaccinet Pandemrix hade testats på ungefär 5000 personer och var godkänt i enlighet med gällande säkerhetskrav i EU.

Tack vare vaccinet undveks cirka 100 dödsfall i svininfluensa i Sverige.

Kan man få narkolepsi av coronavaccinet?

Men några månader efter massvaccineringen började det komma larm om en ovanlig biverkan – narkolepsi. Under sommaren 2010 kom flera rapporter om barn och ungdomar i Sverige som drabbats av narkolepsi efter vaccinationen.

– Det som hände är väldigt ovanligt men vi kommer inte ifrån risken att någonting liknande kan hända igen. Ovanliga biverkningar är svåra att förutsäga, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Varför fick man narkolepsi av vaccinet mot svininfluensan?

I efterhand har det visat sig att de som fick narkolepsi av Pandemrix också hade en genetisk känslighet för att utveckla sjukdomen.

Annons

– Ofta krävs det att flera miljoner människor vaccineras innan man kan hitta den här typen av ovanliga biverkningar av ett vaccin – och det tar tid. Samtidigt har man då en sjukdom som grasserar, säger Karl Mikael Kälkner.

Det är med andra ord en svår avvägning – att vaccinera och riskera att vissa riskerar ovanliga biverkningar eller att vänta och riskera att fler dör i själva sjukdomen man har ett vaccin emot.

Så många fick narkolepsi av svininfluensavaccin

Man vet fortfarande inte vad i Pandemrix som orsakade narkolepsi. Vissa experter tror att det även kan ha varit själva svininfluensa-viruset som, åtminstone delvis, låg bakom de ökade fallen av narkolepsi.

– Vi har ungefär 200 personer i Sverige som tros ha fått narkolepsi som en biverkan av Pandemrix. Det finns ytterligare 200 rapporterade fall men vi vet inte säkert om de kan kopplas till vaccinet. Det är möjligt att en del hade fått narkolepsi ändå.

Annons

Vad är narkolepsi?

Narkolepsi är en autoimmun och neurologisk sjukdom som gör att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn. Immunförsvaret angriper och slår ut det kroppsegna signalämnet hypokretin som behövs för att reglera sömnen. Utan hypokretin blir man mycket trött under dagen och somnar okontrollerat – trots att man sovit gott hela natten. Sömnattackerna går inte att förhindra med viljan.

Andra symtom man kan få är plötslig kraftlöshet och förlamning, ofta i samband med att man känner glädje och ilska. Vissa får också hallucinationer när de somnar eller vaknar. Narkolepsi är en ovanlig sjukdom. Ungefär 4500 personer lever med narkolepsi i Sverige. Sjukdomen går inte att bota, men det finns flera läkemedel som kan lindra symtomen.

Coronavaccinet testas på fler

Karl Mikael Kälkner säger att de studier av coronavaccinet som nu görs är både större och pågår under längre tid än testerna av Pandemrix. Det kan minska risken för samma scenario som med svininfluensavaccinet.

– Men vi kommer aldrig helt ifrån risken att även det här vaccinet kan visa sig ha mycket ovanliga biverkningar. Därför kommer vi att som alltid göra uppföljning och följa biverkningsrapporteringen.

Pandemrix avregistrerades i augusti 2015.

Foto: TT

Läs mer:

Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"

Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige

Studie: De 4 vanligaste symtomen på covid-19 och ordningen de dyker upp i

Annons