SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Johanna gjorde en dokumentär om sin abort – för att hjälpa andra i samma situation

30 maj, 2017 
AvJohanna Lejon
Varje dag gör 100 kvinnor abort i Sverige. Samtidigt höjs röster för en begränsad aborträtt. Nu lyfter MåBra:s kompissajt Baaam abortfrågan under hashtagen #prataomabort.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är MåBra:s kompissajt Baaam som nu lyfter abortfrågan, via en dokumentär, ett stort antal artiklar och en hashtag, kallad #prataomabort.

– Det handlar om kvinnans rätt till sin kropp och det är vår skyldighet att motarbeta inskränkningar av den rätten. Vi vill att alla, oavsett kön och läggning, ska prata om det här, säger Baaams innehållschef Sara Grundberg.

Varje dag gör 100 kvinnor abort i Sverige. Detta samtidigt som det höjs röster för en begränsad aborträtt.

Nu går startskottet för kampanjen #prataomabort på Baaam.se samt på Baaams alla sociala medier. Först ut i kampanjen är en minidokumentär, gjord av journalisten Johanna Bladh. Johanna har valt att ta avstamp i sin egen abort.

– För tre år sedan stod jag inför mitt livs tuffaste beslut. Och jag chockades jag över hur ensam jag kände mig, säger Johanna Bladh.

Hon fortsätter:

– Det är ingen som pratar om det. Jag fick till exempel leta ett år innan jag hittade en man som ville berätta hur han upplevde det.

Annons

Johanna saknade någon att hålla i handen. Någon som berättar hur en abort går till – både praktiskt och mentalt. Nu har hon själv gjort det, genom sin film.

– Jag har pratat med kvinnor, män, barnmorskor, läkare, professorer och experter. Och dessutom politiker. Det är ju faktiskt så att aborträtten för första gången på väldigt länge är under attack. Känner alla till att SD vill sänka abortgränsen till exempel?

Följ #prataomabort hos Baaam.se, på Facebook och Instagram.

Här kan du se dokumentären.

Foto: Baaam

12 framsteg för världens kvinnor under 2016

Läs också: 12 framsteg för världens kvinnor under 2016

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons