Forskarnas förslag: Sluta ge sätet åt gamla på bussen

De flesta av oss vet att vi bör ställa oss upp och lämna plats för våra seniora medborgare i kollektivtrafiken, även om alla kanske inte faktiskt gör det. Men nu har en forskare stuckit ut hakan och gett alla dessa okänsliga människor rätt. Vi ska låta de gamla stå, säger han.

– Vi måste uppmuntra till aktivitet allt eftersom vi blir äldre – inte säga åt gamla att lägga upp fötterna, säger Oxfordprofessorn Muir Gray, som även är klinisk rådgivare åt Folkhälsomyndigheten i England, till Brittish Medical Journal.

Läs också: Äldre kvinnor gynnas extra av träning

– Och tänk efter en extra gång innan du ger upp din plats på bussen eller tåget till en äldre person. Att stå upp är bra träning för dem.

I rapporten i den medicinska tidskriften resonerar även ortopedkirurgen Scarlett McNally att träning kan vända hälsoförfallet bland äldre och hålla dem ifrån utökat vårdbehov.

Läs också: Träningen gör dig friskare när du blir äldre

”Många av de krämper och sjukdomar man ådrar sig senare i livet handlar inte om ålder, utan om inaktivitet”, skriver hon i rapporten.

”Ju mer vi tränar, desto bättre.”

Frågan är om vi kommer vilja säga åt pensionärerna att de får stå ”för sitt eget bästa”, men vi kan åtminstone se till att ta några fler promenader med våra äldre!

 

Tränings- och vikttips för dig som är lite äldre

Träning är extra bra för äldre kvinnor!

Läs också: Tränings- och vikttips för dig som är lite äldre

Utvald läsning