FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hur ska jag och min sambo äta?

19 feb, 2015 
Anki Sundin
restaurang kalorier
Annons

Fråga:

Jag och min sambo har olika mål – jag strävar efter viktnedgång medan han tränar och vill bygga muskler. Finns det mat som passar oss båda?

Lena

 

Svar:

Grunden för er båda är proteinrik mat såsom kött, fisk, fågel, ägg, bönor, linser, ärter och mejeriprodukter. Där behöver ni en stor andel, båda två. Exempel kan vara köttgryta, ugnsbakad fisk, kycklingsoppa, kokt eller stekt ägg, bönröra, linssallad, ärtpuré och mjölkprodukter.

När det gäller kolhydratdelen passar kokt potatis, fullkornsris och rotfrukter er båda. Grönsakerna kan ni ha vinägrett eller liknande på. För din sambo är större portioner med lite extra fett i lösningen. Det kan handla om någon extra klick smör, extra olja, fullfeta mjölkprodukter som tillbehör (mjölk-, yoghurt- och filsåser, riven ost på maten och liknande), hackade nötter och frön i salladen och så vidare.

Nötter, frön och avokado är fettrika och dessutom mycket näringstäta livsmedel som kan ge din sambo mer energi i sin mat.

Vatten är en utmärkt måltidsdryck för den som vill hålla nere sitt energiintag, liksom lättmjölk, naturell sojadryck eller havredryck. Vill man ha ett större energiintag är standardmjölk, eller till och med den fetare lantmjölken, ett ännu bättre val, liksom juice.

Vi ska heller inte glömma efterrätten som en del av måltiden. En bra och energirik efterrätt kan vara fruktsallad med nötter, där en rejäl portion passar för din sambo medan en mindre portion kan vara bättre lämpad för dig.

Anki

Annons