Hur räknar jag kalorier rätt?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Jag undrar hur jag ska räkna ut kaloriinnehållet i en portion, om jag exempelvis gör köttfärssås eller fläskpannkaka. Hur vet jag exakt vad som är i min portion? Jag har förstått att det är enklare att tänka per 100 gram men jag har lite svårt att förstå ändå. Tacksam för hjälp

Mikaela

Svar: Jag förstår att du, precis som jag, vill vara noggrann. Egentligen spelar det kanske inte så stor roll om man ena gången tar lite mer och den andra lite mindre – men det finns en risk att det alltid blir ”lite mer” och då kanske man inte får de resultat man önskat. För mig är det också lättare att stå emot suget att ta lite mer när jag vet att jag har bra kontroll på vad jag fått i mig. Det är helt enkelt ett bra sätt att undvika att lura sig själv.

Köper du färdiglagat så står oftast energivärdet beräknat per 100 gram och då är det enkelt att väga upp så mycket man vill äta, men i en hemlagad rätt har du troligen inte energivärdet/100 gram utan bara per portion och då får du mäta själv:

Om du gör 4 portioner av en fläskpannkaka eller en annan rätt som är lätt att dela upp i bitar är det ganska lätt att skära upp 4 lika stora delar. Köttfärssåsen är lite knepigare. Om du lagar bara till dig själv och fryser in 3 portioner spelar det mindre roll, då får du ju förr eller senare i dig alla kalorierna, men delar du med familjen kan du ta till ett annat knep. Väg hela satsen och väg sen upp din fjärdedel. Det går också att mäta med decilitermått.

Marie

Håll koll på maten med vår smarta kaloritabell!

kaloritabell

Hur många kcal innehåller din lunch, frukost eller middag? Få svaret direkt via vår smarta kaloritabell!

 MåBra:s kaloritabell

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: