Hur gör jag med 5:2 i jul?

Fråga:

Jag har kört 5:2 i två månader och det går jättebra. Men jag har funderat lite på hur det ska gå i december med alla festligheter: fika på jobbet, luciafirande med barnen på dagis, adventsmys, glöggmingel och sen hela julhelgen. Mat, mat, mat och massor av godis. Hur ska jag klara av detta? Ge mig några tips!

/Lena

Svar:

Gör inte problemet större än det är! Mat är njutning hela året, och inte minst under julen måste du tillåta dig att njuta av det som är lite speciellt just för dig, din familj och era traditioner.

Ett av mina vanligaste råd är PLANERING! Ja, jag vet att det låter trist men inte i det här fallet. Du har redan en stor fördel i att du lever med 5:2-metoden. Du vet att du kan byta veckodag helt flexibelt, så se till att du håller undan två dagar i veckan då det inte är fest. Det bör inte vara så svårt, annars får du välja de dagar som är minst frestande och avstå från lussebullen till kaffet eller vad det nu må vara.

De fem övriga dagarna finns det utrymme för att njuta lite extra. Du kanske ska sikta in dig på att inte ha någon viktminskning under de allra mest festliga veckorna – utan nöja dig med att hålla vikten. Ta sedan tag i det hela i januari igen. Julveckan kanske du ska köra 6:1 i stället? Här kan du själv bestämma hur just du vill göra. Bättre att slarva lite och njuta med gott samvete än att tycka att du misslyckas och kanske börja tröstäta!

Planera för att tillåta dig olika saker olika dagar. Förbjud inget, men undvik att frossa i alla frestelser – det mår du ändå inte bra av. Kom ihåg att en halv lussebulle är lika god som en hel och att en liten portion ris à la Malta smakar precis likadant som en stor.

Det är bra att du förbereder dig och tänker till i förväg, men gå inte och oroa dig för att det ska bli jobbigt. Tänk i stället på allt mysigt runt julen och adventstiden som INTE är förknippat med mat och godis. Och kom ihåg att du inte behöver förbjuda något alls – bara vara lite försiktig med mängderna!

/Marie

Utvald läsning