Hur går jag ner i vikt snabbt?

Fråga: Jag ska på semester snart och tänkte tre veckor innan köra någon lite tuffare diet för att bli av med lite fett. Är inte överviktig men vill ta bort lite ”magplufs”. Jag tränar på gym tre gånger i veckan och är aktiv de andra dagarna. Har en gång tidigare provat pulverdiet, men den gången gick jag inte ner något alls. Hur mycket och hur ska jag äta för att få så effektiva tre veckor som möjligt?

Jag är 37 år, ganska muskulös, 180 cm lång väger 76 kg.

/Katarina

Svar: Bra fråga Katarina! Det är fler än du som snabbt vill bli av med några irriterande kilon även om man inte är överviktig. Att trivas med sin kropp är också viktigt för välbefinnandet, så länge som man ligger inom hälsosamma gränser.

Måltidsersättningar, såsom pulver, kan vara bra för att bryta ett mönster. De flesta får snabbt resultat men går lika fort upp i vikt igen när man börjar äta vanlig mat.

5:2 är en effektiv metod som jag hoppas du vill testa. Den har också andra hälsofördelar och är enkel att leva med. Läs mer om hur du praktiskt går tillväga på 52.mabra.com.

Ditt energibehov för att stå stilla i vikt ligger på cirka 2400 kcal/dygn. Med 5:2 äter du 500 kcal/dag två dagar i veckan och sparar in 3800 kcal, vilket motsvarar cirka 1,5 kg på tre veckor. Om du vill få ännu snabbare resultat kan du dra ner till 1800–2000 kcal under de fem ”ätdagarna”. Ät varierat av vanlig nyttig mat, både på fastedagar och ätdagar. Recept hittar du på recept.mabra.com. 

Det fina är att du sedan kan fortsätta hålla den nya vikten genom att ta en fastedag per vecka.

/Marie

Utvald läsning