Linda fick en infarkt innan 40: "Grät av lättnad när jag blev trodd"

14 mar, 2018 
Det var nog bara en mardröm eller en ångestattack. Så sa läkarna till Linda Andersson när hon sökte hjälp för bröstsmärtor. Hon ansågs alldeles för ung för att få en hjärtinfarkt. Men det var hon inte …
Annons

Första gången Linda Andersson drabbades av oförklarliga bröstsmärtor och illamående hade hon inte ens fyllt 40:

– Jag kände mig konstig och hade svårt att andas. Det värkte i ryggen och armarna. Min tanke var att jag fått ett krampanfall eller magsjuka, säger hon.

När symtomen inte gick över tänkte hon att det kanske var hjärtat och ringde ambulans.

– Men jag fick höra att jag var för ung. I stället misstänkte man att jag fått ett gallstensanfall. De tog inte ens ett EKG på hjärtat på sjukhuset, så säkra var de på att det inte var en infarkt.

Läs också: Stress kan få ditt hjärta att brista – här är varningssignalerna

Linda skickades hem med ett recept på medicin mot gallsten. Men en månad senare kom symtomen tillbaka. Nu var bröstsmärtorna så svåra att Linda inte ens klarade av att hämta gallstensmedicinen. Än en gång ringde hon ambulans – och fick till svar att hon inte skulle störa dem i onödan utan ta sig till vårdcentralen för egen maskin. Där fick hon kramplösande medel mot gallsten och skickades sedan hem, trots att hon fortfarande inte mådde bra.

Annons

Upplevde mycket stress

Linda sa flera gånger att hon trodde att det kunde vara något med hjärtat, men utan att få någon respons för sina farhågor. Hemma hade hon ingen ork och kom knappt uppför en trappa utan att stanna halvvägs och pusta ut. Hon hade också svårt att hålla armarna sträckta upp över huvudet och kände influensasymtom som kom och gick. Signalerna på att något var riktigt fel var många. Och i januari 2015 hände det igen:

– Jag hade nyligen fått mitt fjärde barn och livet var ganska stressigt. Jag skulle plocka ner spiran från toppen av julgranen när det smällde till i bröstet. Jag började hyperventilera och trodde att jag skulle dö. Det gjorde ont i skulderbladen och i vänster arm.

Läs också: 10 sätt att hålla ditt hjärta friskt 

Hon ropade på sin sambo och la sig på sängen för att vänta ut anfallet. Hennes fokus låg på att barnen inte skulle bli skärrade. Ringa ambulans ville hon inte.

– Jag ville ju inte vara till besvär och störa dem i i onödan …

Linds oro över bröstsmärtorna togs inte på allvar. Hade hon inte stått på sig hade det slutat illa.

Som tur var tyckte Lindas sambo annorlunda. Han stod på sig och de ringde sjukvårdsupplysningen – som uppmanade dem att genast ringa ambulans.

Annons

– Då tänkte jag att okej, vi ringer, de får väl skälla ut mig då …

Ambulanspersonalen kom och de satte ett EKG, mest för att bevisa för Linda att det inte var hjärtat det var fel på. De var säkra på att det rörde sig om en panikattack. Linda såg att de blev alldeles chockade när de tittade på EKG-kurvan.

Läs också: Friska tänder minskar risken för hjärtsjukdom

– Du har en pågående hjärtinfarkt, sa de och det enda jag tänkte var: Gud, vad skönt att jag äntligen fick rätt! Jag grät av lättnad i ambulansen, nu skulle jag få hjälp!

Det visade sig att Lindas hjärtinfarkt hade orsakats av SCAD, spontan kranskärlsdissektion, som är ett tillstånd som är överrepresenterat hos yngre kvinnor.

– I mitt fall hade kärlen helt enkelt gått sönder och orsakat en infarkt. Jag misstänker att de två tidigare anfallen också var infarkter.

SCAD drabbar unga kvinnor

De kvinnliga könshormonerna anses spela en roll vid spontan kranskärlsdissektion.

Annons

– Det drabbar oftast fullt friska, yngre kvinnor som just fått barn, precis som jag. Det är ganska okänt och det finns inte så mycket forskning om det. Därför fick jag inte heller rätt behandling till en början.

Linda opererades genast, men smärtan gick inte över. Först efter en ytterligare operation var hon ganska okej. Efter en vecka på sjukhus fick hon åka hem. Med sig hade hon nio olika mediciner som bland annat skulle hålla blodtryck och blodfetter i balans.

Läs också: Visste du detta om kvinnlig hjärt-kärlsjukdom?

– Medicinerna hade flera biverkningar: jag blev ofantligt trött och tappade hud och naglar. Vid två tillfällen fick jag också spasmer i krampkärlen och tvingades åka in akut till sjukhuset, berättar hon.

Efter lite trixande med medicinerna blev det till sist bättre.

– Nu mår jag kanonbra och har inga symtom alls, det tack vare att man tog bort en av medicinerna och sänkte dosen av andra. Jag lever så gott som ett helt vanligt liv, bortsett från att jag inte får lyfta tungt och jag undviker att stressa och träna alltför hårt.

Kvinnor visar ofta andra symptom på hjärtinfarkt än män.

”Visste att det var fel på hjärtat”

Under sin sjukdomstid googlade hon mycket kring infarkter som drabbar unga med kranskärlsdissektion. Hon hittade en Facebookgrupp, SCAD Community Sverige, med andra drabbade.

Annons

– Flera har blivit sjuka i anslutning till graviditet och många har varit utsatta för en inre stress innan de drabbades. Vi har en sak gemensamt och det är att vi har blivit avfärdade som för unga för att få en infarkt.

Läs också: Forskning visar: Sex är bra för kvinnohjärtat

Själv fick Linda vid ett tillfälle höra av en läkare att hennes symtom bara var en mardröm…

– I dag skulle jag stå på mig på ett helt annat sätt än jag gjorde då, och det tycker jag att andra också ska göra. Jag visste ju att det var något fel på hjärtat. Hade jag inte ringt det där sista samtalet hade mitt liv gått förlorat.

Det här är SCAD, spontan kranskärlsdissektion:

SCAD står för Spontaneous coronary artery dissection och innebär att man får en spricka eller bristning i ett av hjärtats kärl. Det kan leda till en hjärtinfarkt. Åkomman drabbar oftast friska kvinnor i 40-årsåldern och är kopplad till de kvinnliga könshormonerna.

Annons

Även kvinnor i andra åldrar kan drabbas, men det är inte lika vanligt.

AV: Vivvi Alström FOTO: Dragan Mitrovic

 

Linda Andersson

Ålder: 41.

Bor: Strömstad.

Familj: Sambo och fyra barn.

Yrke: Fritidspedagog.

Så skyddar du hjärtat

”Jag trodde aldrig att jag skulle drabbas.” Så säger många kvinnor som får en hjärtinfarkt.

– Utmaningen är att få kvinnor att känna igen symtomen och ta dem på allvar, säger Jan Nilsson, professor och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag. Och när det gäller skillnaden mellan män och kvinnor börjar kvinnorna komma ikapp männen. Minskningen i antalet infarkter är inte lika stor bland kvinnor längre. Dessutom löper yngre kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt en större risk att dö av den än män i samma ålder. En förklaring är att kvinnor helt enkelt inte tror att de ska drabbas av en hjärtinfarkt, särskilt inte kvinnor under 65 år.

Annons

– Man kopplar inte ihop symtomen med hjärtat utan tror att det handlar om panikångest eller magkatarr eftersom symtomen kan påminna om varann vid de här tillstånden, säger Jan Nilsson.

I de allra flesta fall är symtomen på en hjärtinfarkt desamma för båda könen: smärta eller tryck över bröstet som strålar ut i armen och käken, illamående, kallsvettning och ångest.

Men när kvinnor under 65 år drabbas är symtomen inte alltid så kraftiga och tydliga som hos män, vilket gör att man kanske avfärdar dem. Jan Nilsson tycker att man alltid ska ringa 112 vid misstanke om hjärtbesvär, oavsett hur ung eller gammal man är.

– Ring hellre en gång för mycket än för lite!

 

Annons