Hitta lugnet i julstressen – 4 enkla mindfulnesstips

Julen ska vara en skön tid att koppla av och umgås med nära och kära, äta god mat och ha det mysigt. Men för många blir tiden innan och runt julhelgerna fylld av stress, oro och konflikter.

En brittisk undersökning publicerad i Psychologies Magazine visar till exempel att 45 procent av mammorna oroar sig över att resten av familjen inte kommer att bli nöjd med julen. I en tidigare genomförd undersökning svarade dessutom en fjärdedel av läsarna att julen är ”stressig” och att de oroar sig över att inte hinna med allt.

Mindfulnessinstruktören Tanja Dyredand, som driver jagtid.nu, ger här sina bästa tips för att hitta lugnet i julstressen:

1. Unna dig tid bara till dig själv

Ta en 5-10 minuters time-out varje dag när du stillar dig, andas och bara upptäcker det som är här och nu. Tänk på att observera här och nu, utan att döma, bara konstatera det som är. Lägg märke till att du inte är dina tankar eller känslor – de kommer och går precis som vädret utomhus.

2. Minska förväntningarna

Ingen kommer att tacka dig när du stressar sönder julhelgen. Minska dina egna förväntningar på dig själv och på hur allt ska bli. Ingen annan förväntar sig det här, bara du. Även om julbordet inte har 15 olika rätter kommer det bli en fantastisk upplevelse om du är närvarande här och nu. Tacka dig själv för det du åstadkommer istället för att förminska dig själv genom att banna dig för allt du inte hinner med.

3. Var tacksam över dina nära och kära

När tog du dig tid till att bara se på din familj? Det är lätt att man hastar runt varandra. Sätt dig ned istället och titta på din familj som om de just landat från Mars. Lägg märke till alla skrymslen på dina barns händer. Tacka dig själv för att du får tid att upptäcka din familj.

4. Ät julmaten medvetet
Ofta går vi på autopilot när vi äter. Vi skyfflar in maten och minns inte riktigt hur det smakat. Testa att äta medvetet, mindful eating. Ta dig tid till att laga maten. Undersök ingredienserna och titta på dem som att du aldrig sett dem förut. Lukta på maten innan du stoppar den i munnen. Ät långsamt och verkligen njut av smaksensationerna. Ta dig tid att tacka dig själv och maten efteråt. Gör också städningen efter maten medvetet. Att skölja med rinnande vatten är få i världen förunnat. Tacksamhet och ödmjukhet får dig att uppskatta de små sakerna i livet.

LÄS MER:

Testa dig själv: Behöver du mindful eating?

Många av oss överäter – vi tar för stora portioner och småäter. Och att råda bot på det med olika dieter är näst intill omöjligt. Men mindful eating, som hjälper oss förändra hur vi tänker, har visat sig vara mycket effektivt.

Läs mer: Testa dig själv: Behöver du mindful eating?