SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Bloggarens hyllade inlägg: Träningen är så mycket mer än att få en ”strandmage”

26 apr, 2022 
Splitbild på illustration och Hej Hej vardag-Louise Edlund Winblad
Träning och mat behöver inte nödvändigtvis hänga ihop, menar illustratören och bloggaren Louise Edlund Winblad. Här berättar hon hur hon landade i en hälsosam och hållbar träningsrutin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att leva hälsosamt handlar inte om du ska få in ett visst antal träningspass i veckan, gå tiotusen steg per dag och att äta nyttigt. Vad du har för livsstil och prioriteringar har stor inverkan på ditt mående.

I dag pratas det mycket om att allt hänger ihop – och till en viss del stämmer det. Faktorer som stress, återhämtning, motion, kost och sömn påverkar, och för att du ska må så bra som möjligt gäller det att ha alla dessa i en balans som funkar för dig.

Har du någonsin funderat på vad vill du ha mer av i ditt liv? Lever du en stressig vardag och behöver återhämta dig – eller är det resultaten du ser av träningen som är viktig? Oavsett hur du tänker finns det egentligen inget rätt eller fel, det viktiga är att du gör det som du mår bäst av.

Se också: Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energi

Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energiBrand logo
Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energi

Illustratören Louise Edlund Winblad är en omtyckt profil på vår systersajt Motherhood. På bloggen, som hon uppdaterar varje dag, delar hon med sig av ämnen som berör föräldraliv och vardag – oftast med stor igenkänning och en gnutta humor. Häromdagen skrev hon ett inlägg med rubriken Kan träning bara få vara träning please? som gjorde att många av hennes läsare valde att kommentera.

Annons

Hej hej vardag-Louise om träning och mat

I inlägget ifrågasätter Louise det här med att man ska träna för att få en viss kropp. Ett ideal som skapats av samhället och som gör att själva njutningen av det man gör kommer på andra plats. Louise menar att hon hela sitt liv fått höra om träning och olika träningsformer med syftet att SE UT på ett visst sätt.

”Minns fortfarande olika kändisars träningsformer och vilken kropp det ledde till enligt artiklarna. Tack alla skeva ideal och jävla kroppshets för att ni fyllt min hjärna med helt meningslös och rejält destruktiv information” skriver hon.

Louise Edlund Winblad
Illustratören och Motherhood-profilen Louise Edlund Winblad, känd under namnet ”Hej hej vardag-Louise”. Foto: Anna Ledin Wirén

Men visst, om vi backar bandet lite. Att röra på sig är en viktig pusselbit för ett hälsosamt mående och varför du väljer att träna behöver självklart inte handla om hetsen att gå ner i vikt eller förändra ditt utseende. Louise menar dock att vi tidigt får lära oss träning och mat hänger ihop. Hon skriver:

Annons

”Vi får lära oss att om vi ska äta något som innehåller fett eller socker så ska man ”förtjäna det”. Helst ska man ha tränat, eller så ska man direkt efter semlan dra på sig löpardojorna och springa bort det man ätit. Det som kommit in ska ut igen.”

Träning handlar om så mycket mer. Endorfinerna, energin och glädjen du får – som i sin tur gör att du orkar med den stress du kanske utsätts för i din vardag.

Louise berättar om när hon började träna för några år sedan bestämde hon sig för att skilja på träning och mat. Att träning är träning och mat är mat, de två sakerna får enligt henne inte hamna i samma mening.

”Man måste inte gå fyrtioelva morgonpromenader för att få äta en påse smågodis. Man får äta. Man får träna. Blanda ej ihop, för då försvinner njutet med båda”, skriver hon och fortsätter:

”Och håll i hatten, för här kommer en helt galen tanke: Träning måste inte handla om vikt!! WHAAAT?! Nej det är sant! Du behöver inte ha en enda tanke på din vikt för att träna. Och här kommer en helt galen tanke till: Träning måste inte handla om utseende heller! Du behöver inte träna med anledningen att få en ”strandmage””.

Annons

”Om jag ska lyckas hålla fast vid träning måste jag skilja den från utseende och kost”

Träna flera gånger i veckan för att plötsligt tröttna och sluta – känner du igen det? Oftast handlar det om att få till en rutin, både när det gäller träningsform och hur mycket tid som ska läggas.

Louise har hittat sitt sätt. Hon skriver att sedan hon började särskilja mat och träning har hon fått en hållbar träningsrutin.

”Det är 100% detta tänk som gör att jag kan träna och uppskatta träningen. Och vara helt okej med att jag har långa pauser från träningen. Min kropp mår helt klart bättre när den inte sitter still 24 timmar om dygnet, så är det. Men djupare än så låter jag inte tankarna gå när det kommer till kroppen och träning. Det funkar inte alltid, jag måste jobba mentalt med detta väldigt mycket i perioder. Men om jag ska lyckas hålla fast vid träning måste jag skilja den från utseende och kost, skriver hon.”

Annons

Och visst är det fantastiskt när du landat i något som funkar för dig själv och din livsstil. Att meningar som ”jag måste” byts ut mot ”jag vill” eller ”jag behöver”.

Illustration av en kvinna som tränar
En fantastisk illustration av Hej hej vardag-Louise Edlund Winblad.

Under Louise blogginlägg är det många som kommenterat och tackat för dessa viktiga tankar.

En läsare skriver: ”TACK! Den här texten behövde jag verkligen. Jag är så trött på all hets och speciellt nu efter att man fått barn. Älskar både din blogg och podd!”

Medan en annan kommenterar: ”Så sant! På dotterns gymnastikträning häromdagen skulle vi föräldrar fika lite tillsammans och lära känna varandra. Då kommer den klassiska ”Jag tränade på lunchen så en liten bit kan jag ta” (från en mamma så klart). Kunde inte låta bli att säga ”Jag äter kaka om jag vill ha kaka, lite så jobbar jag”. Vill så att inte mitt barn skall koppla träning och vikt – speciellt inom den sport hon håller på med…”

Återigen ett klokt skrivet blogginlägg av Louise. Du hittar hela inlägget HÄR.

Foto: Anna Ledin Wirén Illustration: Louise Edlund Winblad

Annons