SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Här kan kvinnor få "mensledigt" – med lön

27 mar, 2017 
Kvinnor i Italien får mensledigt.
De kan bli de första i Europa att införa en lag som tillåter kvinnor att vara hemma om de har svår mensvärk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mensvärk är något som de flesta kvinnor upplever någon gång i sitt liv – och många lider av det varje gång det är dags för mens. Vissa har till och med så ont att de får sjukskriva sig från jobbet på grund av smärtan.

Nu kan det vara ett minne blott för italienska kvinnor! I Italien tar man nämligen problemet på allvar – och en ny lag diskuteras som kan ge kvinnor med svår mensvärk rätt att vara hemma tre dagar i månaden – med så kallad ”mensersättning” under tiden.

Förslaget hyllas av vissa. Däribland magasinet Marie Claires italienska upplaga, som kallar förslaget en ”fanbärare för framsteg och social hållbarhet”.

Men lagförslaget har även mött kritik. Bland annat varnar skribenten Lorenza Pleuteri i tidningen Donna Moderna att det kan göra det ännu svårare för kvinnor att ta sig fram på arbetsmarknaden.

– Arbetsgivarna skulle fokusera ännu mer på att anställa män i stället för kvinnor, skriver hon i tidningen.

Blir förslaget verklighet blir Italien det första EU-landet att ta steget – däremot finns redan liknande lagar i Sydkorea och Japan, och enskilda företag (exempelvis Nike) erbjuder sina anställda mensledigt.

Källa: Washington Post

Foto: Thinkstock

 

Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

Läs också: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons