Hångla för hälsan - därför borde alla kyssas mer

Att kyssas är härligt, spännande, mysigt och romantiskt (när det är bra!). Det är ett sätt att förstärka en relation, något intimt man delar med den man är attraherad av. Men ett bra hångel kan också få oss att må bättre rent fysiskt.

Här är sex anledningar att dela lite saliv med din älskling ikväll:

 

Ett enda stort lyckopiller
Under en kyss ökar produktionen av hormoner och massvis av kemiska ämnen frigörs i kroppen. Bland annat serotonin, oxytocin och dopamin vilket är ämnen som får oss att känna oss lyckliga. Det säger Kerstin Uvnäs Moberg, som är ledande forskare på oxytocin, i en intervju med Sydsvenskan. Hormonet ger en lugnande och ångestdämpande effekt och sänker halten av stresshormonet kortisol i kroppen. Även näringsupptaget förbättras och kroppens läkningshastigheten fördubblas.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

Under passionerade kyssar ökar dessutom din hjärtrytm vilket bidrar till att blodkärlen i kroppen vidgas. Då blir det lättare för blodet att nå ut till dina organ. Det sänker ditt blodtryck och är särskilt fördelaktigt för den som lider av högt blodtryck. Vidgade blodkärl kan även lindra huvudvärk och mensvärk.

via GIPHY

Bättre immunförsvar
Det är förvisso sant att bakterier kan föras över från en mun till en annan via en kyss men detta är inget vi ska vara rädda för. Trots att en kyss kan sprida upp emot 80 000 bakterier bär majoriteten av dessa på goda egenskaper.

En spridning av olika bakterier i kroppen utvecklar och stärker immunförsvaret. Det har Remco Kort, Professor vid Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, kommit fram till skriver VeckoRevyn. Exempelvis blir kvinnor i större utsträckning immuna mot DNA-viruset cytamegalovirus, ett virus som tillhör herpesvirusgruppen och kan orsaka svåra infektioner som kan leda till blindhet, dövhet och neurologiska besvär.

Läs också: Därför är kärlek bästa medicinen

Starkare tänder

En kyss kan verka som en extra sköljning för munnen och därmed vara renande för din munhygien vilket motverkar karies. Ju längre du hånglar desto mer plack försvinner från tänderna så se till att ”skölja” rejält. Dessutom verkar vi dras till personer med samma typ av bakterier som vi själva har eftersom kyssen då upplevs smaka bättre. Bakteriekulturen i munnen förändras också till att efterlikna din partners så ju oftare du och din partner hånglar desto mer efterliknar era bakterier varandras – och kyssen smakar godare!

Smart att hångla
Utöver de hälsosamma fördelarna med att kyssas finns det även vissa saker som kroppen kan lista ut när du kan använder tungan. Att kyssas är nämligen ett verktyg för att hitta rätt partner. Fem av tolv nerver i hjärnbalken används för att samla data från munnen från de signaler som sänds ut när läppar och tunga berörs under en kyss. Hjärnans nervceller tar upp mer signaler från munnen än från våra könsorgan vilket gör munnen till en av våra mest erogena zoner.

Läs också: Forskning visar: Sex är bra för kvinnohjärtat

Ämnen i saliven och undermedvetna doftsignaler påverkar även hur attraktiv vi finner den vi kysser. Om det slår gnistor mellan dig och din kysspartner beror det troligtvis på feromonerna som flyger iväg från din kropp. Deras främsta syfte är att kommunicera till din partner och locka till sexuell lust. Den här funktionen finns hos alla djur men för just människan uppfattas inte signalerna som en doft utan registreras undermedvetet.

Bli snyggare, smalare och starkare

Under en kyss aktiveras hela 146 muskler i kroppen. 34 av dessa muskler sitter i ansiktet. Intensivt hångel kan leda till man förbränner 26 kalorier i minuten. Det innebär att du på bara tre minuter förbränner lika mycket kalorier som under tio minuters lätt löpning.

Bättre sex (!)
Närhet och beröring gör att kroppen frigör hormonet dopamin vilket ökar den sexuella drivkraften. Både kramar och kyssar i samband med sex kan förbättra den sexuella tillfredsställelsen hos kvinnor och gör det lättare att få orgasm – så dra ut på förspelet!

 

Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation

Vilken relationstyp är ni?

Läs också: Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation

 

 

Utvald läsning