SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hälsofrågorna vi googlat mest under 2017

28 dec, 2017 
Om Google har svar på allt kan vi inte svara på – men vad sökjätten definitivt kan säga oss är vad det är vi undrar. När det kommer till hälsa har vi bland annat frågat om ketogen kost, opiater och hicka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad gör man när det dyker upp ett konstigt utslag, när förkylningen inte vill ge med sig eller man inte vet hur mycket saffran man kan äta innan det blir giftigt? Man frågar doktor Google, förstås.

Och det har vi sannerligen gjort under året, och genom frågorna kan vi skönja vissa trender, men även aktualiteter som hänt under årets gång.

Till exempel har sökningar om opiater och beroende ökat efter att USA:s president Donald Trump i oktober förklarat opiatepidemin i landet för ett krisläge.

Och när tv-serien ”13 reasons why”, om en flicka som begår självmord, kom ut på Netflix ökade sökningarna på ”hur begår man självmord”, ”förebygga självmord” och ”hjälplinje mot självmord” markant.

Ketogen kost mer populär

En av de mest populära sökningarna globalt har handlat om ketogen kost, en effektiv diet för den som vill gå ner i vikt utan hunger men som ursprungligen togs fram på 1920-talet för att hjälpa epileptiker minska sina anfall då fasta visat sig ha effekt. Läs mer om ketogen kost här!

De vanligaste varför-frågorna har bland annat handlat om varför man är öm i gommen, varför äppelcidervinäger är nyttigt, varför beroende är en sjukdom och varför mensblodet är mörkt eller svart.

Andra vanliga frågor handlar om hicka och blodtryck – här är listan med de 10 vanligaste hälsosökningarna på Google 2017:

  1. Varför får man hicka?
  2. Hur stoppa snarkande?
  3. Vad orsakar njursten?
  4. Varför är jag så trött?
  5. Hur länge har man influensa?
  6. Vad är normalt blodtryck?
  7. Hur sänker man sitt kolesterol?
  8. Vad orsakar högt blodtryck?
  9. Vad är ADHD?
  10. Vad är lupus?

Källa: CNN, Google   Foto: IBL

 

Annons