Hälsa och medicin: 5 saker det snackas mycket om just nu

Nyttig mat och Vivvi Alström

Vad snackas det om inom hälsa- och medicin just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Vivvi Alström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

1:37

Efter reklamen: 5 livsfrågor som gör dig friskare

(1:37)

Slå på ljud

Vill du bli friskare? Skaffa hund

hundstund bok
TT

Boken Hundstund (Natur & Kultur) av läkaren Kerstin Uvnäs Moberg handlar om hundens effekt på hälsan. De har en avstressande, läkande, blodtryckssänkande och aggressionsdämpande påverkan på oss människor. De ökar också oxytocinhalten i hjärnan.

Maten som förlänger livet med 10 år

nyttig, grön mat
TT

En kvinna i 20 års åldern som byter ut sin västerländska kost mot en kost med mindre rött kött och mer grönsaker, baljväxter och fullkorn kan förlänga sitt liv med tio år. För en kvinna i 60 års åldern som börjar äta nyttigare kan livet bli åtta år längre. Till och med en 80-åring som lägger om kosten kan förlänga livet med tre år, visar en ny studie.

Källa: PLOS Medicine

Tarmen kan avslöja cancer

kvinna tar sig för magen
TT

Cancer i bukspottkörteln drabbar varje år drygt 1 200 personer i Sverige. Oftast är prognosen dålig för att sjukdomen upptäcks så sent. Nu har forskare tagit fram ett enkelt test för att hitta cancern tidigare. Genom att titta på bakteriefloran i tarmen i ett avföringsprov kan sjukdomen upptäckas så pass tidigt att chansen att överleva ökar. Testet har visat sig hitta förstadier till bukspottkörtelcancer med stor statistisk säkerhet.

Källa: Läkemedelsvärlden

Robotdjur är bra för hälsan

robothund
TT

Robotdjur, terapirobotar eller Carebots, som de också kallas, liknar levande djur och svarar på mänskligt samspel. De kan ha hjärtslag och ibland även jama eller skälla. Särskilt bra är de för äldre personer, framför allt för personer med demens. Många upplevde minskad ensamhet, stimulans av minne och ökad livsglädje. Forskare arbetar nu också med att utveckla ett smart halsband för robotdjur. De ska kunna ha olika funktioner, som att förutse fallolyckor, mäta puls och ge påminnelser av olika slag.

Källa: SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering.

TBE ökar

fästingvarning

533 personer fick TBE 2021 Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

Av: Vivvi Alström

Foto: TT, Peter Assarsson