Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Läkaren tipsar: Bästa maten att äta efter magsjuka

14 dec, 2018 UPPDATERAD 17 jan, 2023
Kvinna är magsjuk
Vinterkräksjukans högsäsong är igång. Här är bästa matvalen för att komma tillbaka så fort som möjligt efter magsjuka och vinterkräksjuka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Magsjuka i allmänhet och vinterkräksjukan i synnerhet är ingen rolig historia. När man drabbas kan det kännas som att man aldrig kommer bli sugen på mat igen, och det kan vara svårt att behålla det man ofta motvilligt petar i sig. Men det finns några val som underlättar återhämtningen och till och med kan locka fram aptiten igen.

Så ska du äta efter en magsjukaBrand logo
Så ska du äta efter en magsjuka

Läkarens tips på vad man ska äta efter magsjuka

Hilmar Gerber är specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef på husläkarmottagningen vid Sophiahemmet.

Här är hans bästa tips för att komma på fötter efter en magsjuka.

Varför kan man inte äta ”som vanligt” efter en magsjuka?

– I tarmen finns normalt sett bakterier som hjälper oss att processa maten. Men vid en magsjuka skapas en obalans som gör att vi inte kan smälta och tillgodogöra oss maten som vi brukar. Tarmen får det tufft och det är lätt att få gaser och ont i magen när man börjar äta. Är det alldeles för svårsmält reagerar magen med att kasta upp det igen.

Annons

– Vätskebalansen störs när man kräks och har diarré och man får lätt vätskebrist om man inte ”tvingar” i sig dryck. Därför är det bra att börja med att successivt försöka få i sig vätska. Helst blandat med lite energigivande socker, och salt, eftersom kroppen blir av med så mycket salter vid en magsjuka. 1,5 liter vätska per dag är ett bra riktmärke.

Hur ska tänka när man ska börja äta igen?

– Små portioner. Det gamla skedknepet är en bra väg att successivt vänja kroppen vid födointag igen. Exempelvis nyponsoppa eller blåbärssoppa kan vara bra val, de är snälla mot magen och innehåller lite socker som ger energi. Blåbärssoppa är dessutom lugnande och har ofta en stoppande effekt. När magen kommit igång igen och man börjar kunna äta fast föda kan det vara bra med lite Proviva eller liknande som tillför goda bakterier och hjälper till att återbygga tarmfloran.

Vilken mat ska man undvika?

– Stekt kött kräver mycket energi att bryta ner. Generellt brukar alltför fet och stark mat vara tufft för magen, men det brukar ge sig själv, man är sällan sugen på sådan mat efter en rejäl omgång magsjuka.

Annons

Funkar vitpeppar mot magsjuka?

Funkar den gamla skrönan om att man bör äta vitpepparkorn och ta sig en whiskey för att undvika att bli sjuk om magsjukan härjar?

– Jag har inte sett några studier om att vitpepparkorn skulle ha någon påvisad effekt. Men placeboeffekten kan vara nog så effektiv. Och det är inte skadligt att äta några vitpepparkorn ett par gånger om dagen. Men sprit gör sig klart bäst på händerna om du vill slippa magsjuka.

Kan man få vinterkräksjukan flera gånger under samma säsong?

– Cirka 20 procent av befolkningen lyckas ofta undgå magsjukan, så i folkmun kallas de för ”immuna”. Men tyvärr orsakas vinterkräksjukan av ett virus som kan ändra sig flera gånger under en säsong, så man kan nog drabbas igen om man har otur.

Bra mat att äta efter magsjuka

Det kan vara svårt att få ner någon mat under det första dygnet när aptiten är som bortblåst. Försök satsa på lättsmält mat som kroppen enkelt kan ta upp, näringsrikt – och helst något som du faktiskt tycker är gott. Men mjölkfattig, fettfattig och fiberfattig kost kan vara klokt för att undvika att irritera tarmarna.

Annons
  • Blåbärssoppa
  • Salta snacksskruvar eller salta pinnar. Salt, gott och lättsmält.
  • Buljong. Salt och smakrikt men ändå milt mot magen.
  • Kokt mat lättsmält som vit fisk, potatis, ris och grönsaker.
  • Skorpor
  • Vitt bröd

Glöm inte heller att även efter du har börjat kunna äta normalt tar det några dagar för kroppen att bygga upp sina näringsreserver. Ta det därför lugnt dagarna efter du varit sjuk. Och stanna hemma, helst upp till 48 timmar, efter att du börjar känna dig återställd.

Så gör du din egen vätskeersättning – recept

Var noggrann med måtten!

  • 1 liter vatten
  • 6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
  • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

1. Om du är osäker på vattnets kvalitet, till exempel om du är utomlands, börja med att koka vattnet.

2. Blanda det avsvalnade vattnet med socker och salt.

3. Smaka av! Om blandningen smakar som tårar har du blandat rätt. Du ska bara kunna ana saltsmaken.

4. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

OBS! Använd alltid exakta mått – inte vanliga teskedar. Det är också viktigt att du använder vanligt salt och inte byter ut det mot örtsalt eller mineralsalt.

Källa: 1177, Hilmar Gerber, Läkare. Bildkälla: IBL

Annons