HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Grönkålschips kan dämpa farlig inflammation i kroppen

30 aug, 2017 
Thowe Wagner Larsson
En ny svensk studie visar att dagligt intag av grönkål och spenat kan dämpa sjukdomsframkallande inflammationer i kroppen.
Annons
Så gör du krispiga grönkålschips!Brand logo
Så gör du krispiga grönkålschips!

Det är färgämnet lutein som forskare vid Linköpings universitet har forskat kring och sett att patienter med kranskärlssjukdom fick en klart positiv effekt av en kost som var rik på ämnet.

Vid kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp, är inflammation en viktig kompetent.

Läs också: Grönkål minskar risken för upprepad hjärtinfarker

– En betydande andel av patienterna som har haft hjärtinfarkt har kvar en låggradig, kronisk inflammation i kroppen trots att de får en bra behandling som innefattar både kärlingrepp, läkemedel och livsstilsprogram. Vi vet att kronisk inflammation är förknippad med sämre prognos, säger Lena Jonasson, professor vid institutionen för medicin och hälsa och överläkare i kardiologi, till Liu.se.

Höga luteinhalter bra mot inflammation

– Patienterna hade bästa möjliga behandling för sin sjukdom enligt kliniska riktlinjer, ändå såg vi att många av dem hade en kvarvarande inflammation och samtidigt lägre nivåer av lutein, säger Lena Jonasson till Liu.se.

Annons

När patienterna fick en mer luteinrik kost sänktes halterna av inflammation i blodet.

Läs också: Maten som motverkar inflammation

Både spenat och grönkål är oerhört rika på lutein. Lutein är fettlösligt och ska ätas med fett för att tas upp i kroppen. Därför är grönkålschips med lite olja och chiliflingor ett suveränt snacks att njuta av på kvällskvisten och receptet på dessa hittar du här.

Källa Land  Foto: IBL

 

Grönkål är rena supermaten! Här är 7 goda recept

Läs också: Grönkål är rena supermaten! Här är 7 goda recept

 

Annons