SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Genetiska mutationer kan ge oss superkrafter – här är 5 vetenskapliga bevis

16 jun, 2017 
Att du är superstark behöver inte bara bero på att du tränar jämt, och att du aldrig är sjuk betyder inte nödvändigtvis att du är supernyttig. Forskare har hittat vissa genmutationer som ger några av oss nästan övernaturliga fördelar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje människa är unik, men faktum är att 99,9 procent av vår arvsmassa ser likadan ut. Det är den där sista hundradelen som kan göra all skillnad.

Med lite tur kan du få ta del av vissa genetisk mutationer som gör dig superstark eller att du aldrig blir sjuk, till exempel.

Här är fem ”superkrafter” du kan uppleva om du har turen att födas med ”rätt” sorts fel i generna.

Läs också: Framtidens diet är anpassad efter dina gener

 

1. Supersnabb

Det finns en gen som gör dig till en perfekt sprinter. Genen ACTN3 hjälper nämligen kroppen att bilda ett protein, alpha-actinin 3, som är viktigt för de så kallade vita muskelfibrerna – de som är de snabba och explosiva fibrerna.

Studier visar att många av världens bästa sprinters har just den här genen.

Läs också: Galen i godis? Därför kan du skylla på dina gener

 

2. Superpigg

Den som har turen att ha en mutation i genen hDEC2 kan klara sig med så lite sömn som fyra timmar per natt. Det är en liten skara personer i världen som är så lyckligt lottade, och de kallas för ”short sleepers”.

Annons

Dessa personer känner sig precis lika utvilade som en vanlig människa som fått sova i åtta timmar. Lyckans ostar!

Läs också: Livsstil avgör hur länge du lever – inte generna

 

3. Superben

Att ha väldigt sköra ben i kroppen är betydligt vanligare än motsatsen. Men det finns några individer i världen som är som Bruce Willis i ”Unbreakable” – som inte bryter ett ben hur illa de än faller.

Forskare har hittat en gen som de kallar LRP5, och den som har den får extremt tät benstomme.

Läs också: Har du genen som leder till övervikt?

 

4. Supersmak och superförsvar

De som har genen TAS2R38 är varje restaurangägares värsta kritikermardröm. Forskarna jämför det med att de känner smaker som neonfärger, medan vi andra smakar pasteller – de känner smakerna mycket mer intensivt.

Genen hänger ihop med en smakreceptor för beska smaker, vilket gör att de upplever smaker av kaffe, brysselkål och alkohol starkare än vi andra.

Annons

Enligt studier finns denna smakreceptor även i näsan och hänger ihop med vårt immunförsvar – vilket kan vara anledningen till att personer med den här genmutationen väldigt sällan drabbas av bihåleinflammation och möjligtvis har ett extra starkt immunförsvar.

Läs också: Motivation att träna kan ligga i generna

 

5. Superstyrka

Det här är en mutation som många nog avundas – den gör nämligen att dina muskler växer ovanligt snabbt OCH att du har mindre fett på kroppen. Det är MSTN-genen som har fått en mutation för att fenomenet ska uppstå.

Det är egentligen en ovanlig genetisk sjukdom som kallas ”myostatin-related muscle hypertrophy”, som gör att de drabbade får större och starkare muskler än normalt. Även barn kan se ut som små kroppsbyggare!

Källa: Illustrerad Vetenskap

Foto: IBL

 

Har du genen som gör att du älskar kaffe?

Ditt kaffesug kan vara medfött!

Läs också: Har du genen som gör att du älskar kaffe?

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons