SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Detta styr hur många koppar kaffe din kropp vill ha varje dag

20 jul, 2022 
Kvinnor som dricker kaffe
Älskar du kaffe? Visste du att det är dina gener som avgör hur mycket kaffe du dricker? Så här säger forskaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en person som dricker mycket kaffe? Det är du inte ensam om, många älskar att dricka flera koppar varje dag.

De flesta tror att det är medvetna val som bestämmer hur många koppar man väljer att dricka. Men forskare menar att det inte stämmer utan att det är generna som styr.

– Att ens kaffevanor till så stor del är ärftliga är många inte medvetna om. Man tänker att det är ens hjärna, eller medvetna val som styr. Men generna är med och påverkar dessa val i högsta grad, säger Patrik Magnusson forskare i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet till SVD.

Se också: Nostalgi: Kostnader genom åren - mjölk, kaffe, bio och mer

Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Generna avgör hur mycket kaffe du dricker

Forskare har alltså hittat gener som styr hur mycket kaffe man dricker. Det kan vara smakpreferenserna som påverkas. En del personer gillar den bittra smaken andra inte, och det kan bero på genetiska preferenser.

Annons

– Kaffedrickande hos syskon och tvillingar tenderar att vara mer lika jämfört med slumpmässigt utvalda personer, säger Patrik Magnusson som är också är ansvarig för det särskilda forskningsregistret om tvillingar i Sverige där både en- och tvåäggstvillingar ingår.

– Om den ena enäggstvillingen dricker ovanligt mycket kaffe, då är det troligt att den andra tvillingen också dricker ovanligt mycket. Men för tvåäggstvillingar, som är genetiskt mindre lika varandra, är sambandet svagare, säger han.

I lagom dos finns hälsofördelar med kaffe

I Sverige dricker vi i genomsnitt tre koppar kaffe per dag och i lagom dos finns det hälsofördelar med drycken. MåBra har tidigare skrivit om att studier visat att många varianter av cancer verkar vara mindre förekommande hos de som dricker flera koppar kaffe om dagen. Till exempel tarmcancer är det mindre risk att dö i om man är kaffedrickare än om man inte är.

Annons

Men överkonsumtion av kaffe kan ge ångest, oro, sömnlöshet och skakningar. För personer med koffeinintolerans kan det vara bra att sänka eller helt ta bort koffein från kosten. Hur och till vad du dricker ditt kaffe spelar också roll. Helst ska man kombinera kaffet med en balanserad, protein- och fettrik måltid för en långsam frisättning av koffein.

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att begränsa sitt kaffedrickande till ungefär två till tre koppar per dag. Barn under 5 år bör inte dricka kaffe.

Källa: SVD, Livsmedelsverket

Foto:TT

Annons