Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagen

01 sep, 2021 
kvinna ute och går för att få ihop steg
Du måste inte gå 10 000 steg om dagen – om det är hälsofördelarna du är ute efter. Då kan 7 000 steg räcka fint!
Annons
TV: Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagen
TV: Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagen

Det här med att man ska gå 10 000 steg om dagen är något som vi har drillats med länge. På senare tid har man däremot börjat ifrågasätta vad som ligger bakom den siffran.

När man har rotat lite så verkar det som att de flesta kommit fram till att 10 000 steg är en siffra som kom till av en slump. Av något företag som tyckte att det lät bra.

Det tyckte fler företag. De flesta som till exempel säljer prylar med stegräknare i har fortsatt ha 10 000 som riktlinje. Och visst är det en jämn och bra siffra, som inte alls är fel att sträva efter. Det är bra att röra på sig.

Får du ont i en fot, ett knä, höften eller kanske ryggen?

10 000 steg om dagen är bra – men inte nödvändigt

Recept.se Nyhetsbrev

Men när det kommer till hälsa så är det inte en siffra man måste nå upp till. I alla fall inte enligt olika studier som har gjorts.

Annons

Någon som lyfter det här ämnet i en podcast från Mindbodygreen är Sergey Young, expert på livslängd. Han menar att vill man ha ett tal att sträva efter så är 7 000 en mer korrekt siffra.

Han menar att efter det så hamnar man lite som på en platå. Det ger kanske inget extra för hälsan att gå längre, om man ser till just livslängd.

kvinna tittar på sin klocka med stegräknare

Studier visar också att runt 7 000 steg kan vara lagom

Man har i studier bland annat sett att kvinnor som tog 4 400 steg om dagen levde längre än kvinnor som tog 2 700 steg. Men man såg också att runt 7 000-7 500 steg så var man på maxeffekt.

Även om det kan vara både bra och skönt att gå längre än så hjälpte det alltså inte livslängdsmässigt.

Tycker du också att promenader är bästa träningen?

En annan studie från 2020 visade faktiskt ingen större skillnad på effekt mellan 4000 och 8000 steg. Men 7 000 kan alltså vara en bra siffra att sträva efter om du vill leva länge och slippa ha ångest över att inte få ihop 10 000 steg.

Annons

Däremot finns det ju absolut ingen anledning att undvika att komma upp i 10 000 steg om dagen, det är ju trots allt en jämn och fin siffra att gå efter ändå!

Källa: Mindbodygreen Foto: TT

TV: Därför ska du promenera – 5 anledningar
TV: Därför ska du promenera – 5 anledningar
Annons