Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Drömjobb? Spanien vill införa fyra dagars arbetsvecka – samma lön

08 feb, 2023
Kvinna är glad på jobbet
Jobba mindre för samma lön? I Spanien testar man just nu ett projekt där företag jobbar mer effektivt – men bara fyra arbetsdagar i veckan, rapporterar SVT.
Här är för-och nackdelarna med en förkortad arbetsvecka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sugen på att jobba mindre, få mer tid över till familj eller hobbys – för samma lön du har i dag? Det låter lite för bra för att vara sant, men i Spanien kan det bli verklighet!

Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10Brand logo
Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10

Den spanska regeringen har nämligen startat igång ett projekt där de testar att kompensera kortare arbetstid med olika typer av effektivare arbetssätt. Flera företag är redan i full gång och har börjat med fyra dagars arbetsvecka på prov, rapporterar SVT.

Att jobba färre effektivare timmar för samma lön, kom upp som ett förslag redan ifjol. Den spanska regeringen lanserade då ett pilotprojekt för att se hur produktiviteten på arbetsplatser runtom i landet skulle påverkas av att anställda jobbade kortare arbetsvecka.

Testprojektet väntas pågå under två års tid där både mindre och medelstora företag deltar. Syftet är att ta fram arbetsreformer som kan ”generera en ökning av produktiviteten som kompenserar lönekostnader”, meddelade Spaniens arbetsmarknadsdepartement ifjol, enligt SVT.

Annons

Ett av företagen som SVT har pratat med är hittills nöjda med testet och har sett positiv effekt bland anställda.

– Vi är helnöjda. 87 procent av alla tillfrågade känner sig mer tillfreds i dag, säger Coral Alcaraz, HR-chef till SVT.

Experten: Det här är den största fördelen

Christopher Mathieu, docent i organisations- och arbetssociologi vid Lunds universitet. Han menar att det finns många fördelar med en kortare arbetsvecka – framförallt för återhämtningens skull.

– Detta anser jag är den största hälsomässiga fördelen – om man använder tiden på ett bra sätt för hälsofrämjande aktiviteter som motion, kost, sociala relationer, konst och kultur, säger Christopher Mathieu till MåBra.

Hälsofördelar – och nackdelar med förkortad arbetsvecka

Nedan har Christopher Mathieu listat olika hälsofördelar– och nackdelar med en förkortad arbetsvecka.

Fördelar:

  • Mer tid till återhämtning – beroende hur arbetsveckan formas kan det innebära mer sammanhängande tid, exempelvis en längre helg, eller en återhämtningsdag mitt i veckan.

  • Förbättrade kost- och måltidsmöjligheter, för medarbetare och eventuellt familjemedlemmar, den veckodag där man inte jobbar.

  • Mindre exponering till hälsofarliga arbetsmiljörisker som kemikalier, värme/kyla, ergonomiska och psykosociala risker.

  • Mer tid att lägga på sociala relationer och stimulerande fritidsintresse.

  • Det ger en möjlighet att fortbilda sig för att byta jobb, möjligtvis till något som man mår bättre av.

  • I fall man skulle behöva anställa flera, finns det en möjlighet att människor utan arbete kan få tillgång till ett jobb (om de är kvalificerade eller kvalifikationskraven sänks och företag investerar i kompetensutveckling).

Eventuella nackdelar:

  • Främst överkomliga organisatoriska utmaningar – att täcka bemanningsbehov, sannolikt ett behov av att anställa flera, att se till att grupp- och teamarbete kan fungera.

  • Ökat stress kan bli ett stort problem om man förväntas klara av 39 timmars arbete på 32, och risken finns att man tar mer arbete hem med sig, enligt docent Christopher Mathieu till MåBra.
Annons

Blev nedröstat i Sverige på 70-talet

När det gäller Sverige berättar docenten att det fanns en (nedröstad) riksdagsmotion i Sverige i början av 1970-talet att utreda införande av fyra dagars arbetsvecka.

Och när Frankrike införde 35-timmars arbetsvecka, år 2000 (men som senare togs bort) uppstod en liknande diskussion i Sverige – men då blev det heller ingenting av, berättar Christopher Mathieu.

Skulle en 6-timmarsvecka vara en dröm för dig? Här är ett nytt argument du kan presentera för chefen – det är bättre för hälsan!

Spanien vill införa ledighet vid kraftiga menssmärtor

Och vi fortsätter vidare på spåret Spanien.

Som om det inte vore nog med förkortad arbetsvecka som förslag, kan Spanien också komma att bli det första landet i Europa som inför betald ledighet för svåra menssmärtor, rapporterar DN.

Om förslaget godkänns, skulle det alltså innebära upp till tre dagars betald ledighet i månaden för anställda som har läkarintyg på kraftiga menssmärtor, eller som har endometrios eller andra mensrelaterade sjukdomar till exempel.

Annons

Spanien skulle därmed bli det första europeiska landet att införa lagstiftningen, likt de system som redan finns i exempelvis Japan och Indonesien. Spanjorerna får vänta spänt ytterligare en månad till innan ett slutgiltigt besked ges från den spanska senaten.

Det här är endometrios

  • Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern.
  • Symptom på endometrios kan bland annat vara: Smärta i samband med mens eller ägglossning, smärtor i nedre delen av magen mer eller mindre hela tiden. Djup smärta i samband med samlag. Lång och riklig menstruation.
  • Man kan också få symtom som liknar urinvägsinfektion. Smärta i samband med toalettbesök, blod i kisset eller bajset i samband med mens är andra symtom. Vissa känner en allmän sjukdomskänsla, illamående och trötthet.
  • Det finns inget botemedel mot endometrios, men olika behandlingar som kan lindra besvären.
  • Sjukdomen kan leda till infertilitet.

    Källa: 1177 Vårdguiden
Annons