Forskare: Kortare arbetstid ger bättre sömn

Jobba mindre och sov mer!

Bara tanken på en sextimmars arbetsdag låter som en dröm för de flesta av oss – samtidigt som några kanske känner sig stressade av tanken på mindre tid att sköta jobbet. En ny, svensk studie visar att kortare arbetsdagar än de vanliga 8 timmarna kan vara bra för hälsan.

Studien gick till så att 580 heltidsjobbande personer från 33 olika arbetsplatser fick delta, de delades upp i en testgrupp och en kontrollgrupp. Testgruppen fick gå ner till att jobba 75 procent (antingen sextimmarsdagar eller jobba fyra av fem daggar i veckan) med fortsatt full lön.

Efter 9 och 18 månader fick deltagarna göra tester och svara på frågor om sömnkvalitet, sovtid, trötthet, upplevd stress och oro och stress vid läggdags.

Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Resultatet visade efter 18 månader att de som jobbade mindre också sov mer på natten (23 minuter längre) och med bättre sömnkvalitet. De hade också lägre nivåer av upplevd stress, oro, trötthet och stress vid läggdags.

Resultaten visar inte på några stora skillnader, men de gällde även på lediga dagar och påverkades inte av kön, ålder, hemmaboende barn eller annat. Och forskarna tror ändå att studien pekar på att kortare arbetstid kan förbättra hälsan.

Studien undersökte inte den ekonomiska faktorn, men att anställda håller sig friskare borde kunna minska utgifter för sjukskrivningar för utbrändhet och arbetsolyckor. Samt att utvilade arbetare är mer effektiva.

Nästa steg i studien blir att ta reda på vad de som jobbar mindre gör istället – vilar de mer, tränar eller umgås med familj och vänner?

Källa: Scandinavian Journal of Work, Environment and Health, Du & Jobbet

Foto: IBL

 

Alltid trött? Här är vanligaste orsakerna

Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.

Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.

Läs också: Alltid trött? Här är vanligaste orsakerna

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips