FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskning: Stickning kan hjälpa mot depression och ångest

03 maj, 2018 
AvMalin Ny
Dags att plocka fram garnet och stickorna! I alla fall om du vill minska risken att drabbas av ångest, depression och demens, enligt forskning.
Annons

Att sticka är inte bara ett mysigt tidsfördriv – det är dessutom hälsosamt! I alla fall enligt organisationen Knit for Peace som i en rapport slår fast att stickning gör att depression och ångest avtar, utvecklingen av demens saktar ned och kronisk smärta lindras.

I rapporten tar organisationen upp vad forskare har kommit fram till kring vilka hälsofördelar som finns med att sticka. Organisationen skickade även ut ett formulär till 1 000 av sina medlemmar där de frågade om deras erfarenhet av stickning.

Läs också: Därför borde alla börja sticka – 5 klara anledningar

”Det finns enormt mycket forskning som visar att stickning har fysiska och psykiska hälsofördelar, att det saktar ned utvecklingen av demens, lindrar depression och kronisk smärta. Det är en aktivitet som man även kan hålla på med till det att man är gammal”, skriver organisationen i rapporten.

Annons

Forskning från 2007 vid Harvard Medical School’s Mind and Body Institute visar till exempel att blodtrycket går ned hos personer som stickar och att hjärtfrekvensen generellt gick ned med 11 slag per minut. Det finns också tidigare forskning som pekar på att stickning minskar risken för depression och ångest, lindrar kronisk smärta, leder till ett ökat välmående generellt, botar ensamhet och isolering och att det får personer att känna sig mer behövda och inkluderade i samhället.

Läs också: 5 saker alla borde veta om depression

Organisationens undersökning bland sina egna medlemmar visade även på liknande resultat. 70 procent av deltagarna, varav de flesta var över 60 år, svarade att de själva trodde att de fick bättre hälsa av att sticka på grund av att det fick dem att slappna av. En av tio deltagare uppgav också att stickning hjälpte mot deras kroniska smärta. 25 procent av testpersonerna svarade att de hade fått lägre blodtryck, just på grund av att de tyckte att de blev mer avslappnade av att sticka.

En av deltagarna berättade dessutom att stickning hjälpt henne att hålla vikten och att sluta röka.

Foto: IBL Källa: Huffingtonpost

Annons