SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskning: Här finns ämnet som kan ge dig färre rynkor – och längre liv

10 nov, 2017 
Att njuta av ett glas rött vin och en bit mörk choklad blev just ännu trevligare. Och hemligheten stavas resveratrol.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ju äldre en cell blir desto sämre blir den på att reparera och förnya sig själv. Det är en naturlig del i åldrandeprocessen – som syns både inuti och utanpå kroppen. Ett tydligt exempel är rynkig och slapp hud.

Att träna, äta nyttigt och vårda med anti age-produkter är beprövade knep för att bevara spänst och förebygga ett förtida åldrande. Och en nyckelkompontent i både hudvård och kost tycks vara den potenta antioxidanten resveratrol – som enligt tidigare forskning kan föryngra både kroppen och huden.

I en aktuell brittisk studie kunde forskarna understryka resveratrolets effekt, de går till och med så långt som att kalla det magiskt.

Läs också: Gå ner i vikt och bli smartare – med rött vin och mörk choklad

– När jag såg cellerna föryngras kunde jag inte tro mina ögon. De gamla cellerna såg ut som unga igen. Det var som magi, säger forskaren Eva Latorre, i en artikel publicerad på sajten Science Daily.

Annons

Forskarna menar att ämnet kan bli en nyckel till ett längre och friskare liv för mänskligheten.

Här finns resveratrol

Resveratrol finns naturligt i ett fåtal bär och livsmedel, till exempel rödvin, blå druvor, blåbär och mörk choklad. Eftersom resveratrol är en antioxidant, alltså växtens naturliga skydd, finns det i högre utsträckning i bär som utsetts för stress eller fått mogna.

Men det är inte första gången resveratrol är på tapeten. En tidigare studie gjord på samma ämne visade sig att antioxidanten också kunde ge samma fysiska effekter som vid träning. Att skåla i ett par glas rödvin ersätter dessvärre inte en timme på gymmet eller en genomarbetad dagcréme i necessären.

– För att nå samma hälsoeffekter som personerna i vår studie behöver du dricka någonstans mellan 100 och 1 000 flaskor om dagen, sa då den ansvarige forskaren Dyck till CBC.

Den mängd resveratrol som användes i den brittiska studien, och hur det skulle omsättas i verkliga livsmedel är än så länge oklart. Men precis som andra antioxidanter tycks det onekligen ha en bra hälsoeffekt, både för vår in- och utsida.

Annons