Forskning: 12 livsmedel vi lätt blir beroende av

fat med kakor och kvinna som äter pizza
Slå på ljud

Snabb- och skräpmat är bekvämt, ofta billigt och smakar för det mesta gott. Men det är också energirikt, för salt, fattigt på näring och fibrer – och det kopplas ihop med en lång rad vällevnadssjukdomar, till exempel typ 2-diabetes, hjärtsjukdom och fetma. Inte så konstigt kanske, vi äter nämligen lätt för mycket av den.

Därför blir vi beroende av viss mat

Och det i sin tur, menar en växande skara experter, hänger ihop med att vi blir beroende av viss mat och triggas att äta mer och mer av den. Det finns bland annat en studie som visar att viss snabb- och skräpmat är mer beroendeframkallande än annan.

LÄS MER: Mood Food – nya rön kring maten mot psykisk ohälsa!

Gemensamt för beroendeframkallande mat är att den förändrar vårt ätbeteende. Den får oss att tappa kontrollen så att vi äter mer än vi hade tänkt, vi får ett starkt sug efter den och vi har svårt att dra ner på konsumtionen av livsmedlet i fråga, hur gärna vi än vill, visar forskning.

De 12 värstingarna

En annan gemensam nämnare är att den beroendeframkallande skräpmaten tas upp snabbt av kroppen – och att den får vissa delar av belöningscentrum i hjärnan att aktiveras på samma sätt som exempelvis cigaretter och droger.

Enligt Yale Food Addiction Scale, där man graderat vilken typ av snabbmat vi lättast blir beroende av, är de här 12 livsmedlen värst:

 1. Pizza
 2. Choklad
 3. Chips
 4. Kakor
 5. Glass
 6. Pommes frites
 7. Ostburgare
 8. Läsk
 9. Bakverk
 10. Ost
 11. Bacon
 12. Friterad kyckling

Onaturlig kombination bakom beroendet

Det som gör de här livsmedlen så oemotståndliga är att de oftast är ultraprocessade och innehåller en unik kombination av både fett och snabba kolhydrater, till exempel socker.

Den kombinationen förekommer nästan aldrig naturligt i mat som frukt, kött, nötter och bönor. Naturliga livsmedel är i regel rika på antingen fett eller kolhydrater, men sällan både och samtidigt.

Så kommer du ur matberoendet

Enligt Ashley Gearhardt, som är professor i psykologi vid universitetet i Michigan och den som tagit fram Yale Addiction Food Scale, finns det vissa knep för att lättare motstå suget efter skräpmat:

 • Skriv matdagbok där du skriver ner allt du äter och när du gör det. På så sätt kan du identifiera vilken typ av mat du äter för mycket av och när du gör det.
 • När du identifierat dina fällor – undvik att ha sådan mat du inte kan äta lagom av hemma. Fyll kylen mes nyttiga alternativ istället.
 • Identifiera de känslor du har när du överäter. Är du stressad eller uttråkad? Kanske ensam? Eller passerar du alltid en pizzeria på vägen hem från jobbet? Ha en plan för hur du kan undvika sådana triggers.
 • Hoppa inte över måltider! Är du hungrig ökar risken för att du faller för frestelser.

Foto: TT