SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Forskare: Vitaminet kan bli ett vapen mot övervikt och diabetes

24 jan, 2017 
Vitamin E mot övervikt och diabetes.
Vår moderna livsstil gör att allt fler får metabolt syndrom – ett förstadie till hjärtsjukdom. Nu har forskarna upptäckt att vitamin E kan ha en avgörande roll att spela.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Metabolt syndrom är ett samlingsnamn för de tillstånd som är riskfaktorer för hjärtsjukdom, till exempel hjärtinfarkt.

De som räknas in är:

Andra riskfaktorer är även rökning och stress, men det är de fyra översta som ofta ses hänga ihop. Det är sällan man har bara ett av dessa tillstånd, även om man inte behöver ha alla.

De vanligaste råden läkare ger är gå ner i vikt, ät bättre, motionera mer. Men nu kan en ny amerikansk studie ge lite mer ljus på problemet som är så starkt kopplat till fetma. Enligt studien behöver personer med metabolt syndrom betydligt mer vitamin E än personer utan syndromet.

Läs också: Boosta din hjärthälsa med vitamin E!

Vitamin E är också ett av de näringsämnen som är svårast att få i sig av genom kosten. Det är en antioxidant som är viktig för att skydda cellerna, läkning av skador, immunfunktionen, synen och neurologiska funktioner. Dessutom motverkar det att fett härsknar.

Annons

I USA har mellan 92-96 procent av befolkningen problem att få i sig tillräckligt med vitamin E. I Sverige har brist inte påvisats hos friska men kan uppstå hos personer med kroniskt nedsatt absorption av fett och i vissa fall hos för tidigt födda barn, enligt Livsmedelsverket.

Vitamin E finns naturligt i bland annat:

  • Mandlar
  • Vetegroddar
  • Olika frön och vegetabiliska oljor
  • Spenat
  • Kål
  • Avokado
  • Ägg

Studien gjordes av Oregon State university och Ohio State university samtidigt men utan insyn, för att oberoende av varandra undersöka E-vitaminnivåer hos personer med metabolt syndrom.

Undersökningen visar att vuxna med metabolt syndrom behöver mellan 30-50 procent mer vitamin E än vuxna som är friska.

”I tidigare studier har vi visat att personer med metabolt syndrom har sämre biotillgänglighet till vitamin E. Vårt nuvarande arbete använder sig av ett nytt tillvägagångssätt till att mäta hur mycket vitamin E kroppen behöver. Den här studien visar tydligt att personer med metabolt syndrom behöver ett större intag av det här vitaminet,” skriver Maret Traber, en professor vid OSU College of Public Health and Human Sciences, och Ava Helen Pauling, professor vid Linus Pauling Institute.

Annons

Läs också: Vitamin E kan orsaka prostatacancer

För första gången någonsin har en studie dessutom visat att vårt sätt att mäta nivåerna av vitamin E i kroppen är undermåliga. Genom att spåra näringsämnet med hjälp av en isotop kunde man mäta hur mycket E-vitamin kroppen tog upp och hur mycket den gjorde sig av med. När man har fått i sig tillräckligt av vitaminet låter kroppen resten ”följa med ut”.

Det visade sig att personerna med metabolt syndrom behöll 30-50 procent mer av vitaminet – vilket är ett tecken på att de behöver det.

Men – trots att de tog upp så mycket mer av vitaminet såg blodnivåerna likadana ut som hos friska människor.

Läs också: Vitaminet som hjälper dig tappa kilon

”Vi upptäckte att vitamin E-nivåerna ofta ser normala ut i blodet, eftersom mikronutrienten dras till högt kolesterol och fett. Så Vitamin E-nivån kan förbli hög i cirkulationssystemet och ge illusionen av ett bra värde i blodet – trots att vävnaden lider brist,” säger Maret Traber.

”Det betyder i stort sett att dagens tester för vitamin E är värdelösa.”

Forskarna drar slutsatsen att personer med metabolt syndrom har högre nivåer av oxidativ och inflammatorisk stress i kroppen, vilket gör att den tar upp mer antioxidanter, som vitamin E.

Källa: Oregon State University, Livsmedelsverket

Foto: Thinkstock

 

Paulún: Vitaminet som är avgörande för fettförbränningen

D-vitamin

Läs också: Paulún: Här är vitaminet som är avgörande för fettförbränningen

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons