SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskare varnar: Vaccinen riskerar att ÖKA smittspridningen

12 jan, 2021 
människor trängs på en gata i stad
De nya coronavaccinen har väckt hopp om ett slut på pandemin. Och det kan göra att smittspridningen accelererar ännu mer, visar en ny, svensk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
IVA-sjuksköterskan Matilda: "Vi bedriver krigsvård"Brand logo
IVA-sjuksköterskan Matilda: "Vi bedriver krigsvård"

Att allt fler nu vaccineras mot coronaviruset gör att många anar ett slut på pandemin. Man känner optimism och slappnar av – och det kan göra att smittspridningen inte bara tar fart igen, den kan även öka.

Allt enligt en ännu inte publicerad studie gjord bland 1600 svenskar.

– De som får information om vaccin tror att livet fortare kommer att gå tillbaka till det normala. Det verkar minska deras vaksamhet och benägenhet att följa myndigheternas rekommendationer, säger Erik Wengström, professor i nationalekonomi, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Hanken Svenska handelshögskolan i Finland, i ett pressmeddelande till forskning.se.

Vaccin väcker en falsk känsla av trygghet

I studien fick den ena gruppen information om hur effektiva de nya vaccinen är och att vaccinering redan startat i vissa länder. Deltagarna i den andra gruppen fick ingen information alls om vaccin. Alla deltagare fick sedan svara på frågor om hur de kommer att bete sig framöver, bland annat när det gäller sociala kontakter och resor.

Annons

De som fick information om vaccinen uppgav att de kommer följa rekommendationer och avstå från sociala kontakter och resor i mindre utsträckning än tidigare. Med andra ord: risken att man slarvar med rekommendationerna ökar eftersom den pågående vaccineringen väcker nytt hopp.

Skärpta rekommendationer kan behövas

I förlängningen kan det leda till slarv med åtgärder som social distansering – och att information om vaccinerna paradoxalt nog kan öka spridningen av viruset.

Forskarna bakom studien varnar för att dagens rekommendationer om social distansering kan blir ineffektiva och att reglerna kan behöva skärpas ytterligare.

Foto: TT

Läs mer:

Då kan du äntligen resa utomlands igen

Corona: Så ska de första doserna av vaccinet fördelas

Coronaviruset har muterat – forskaren förklarar vad det betyder

Annons