Corona: Så ska de första doserna av vaccinet fördelas

22 dec, 2020 
Lena Hallengren och coronavaccin.
På en presskonferens under tisdagen meddelar socialminister Lena Hallengren hur de första doserna av Pfizers vaccin kommer att fördelas – och vilken som är den första gruppen ut.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinet
7 frågor och svar om coronavaccinet

Igår, måndag, kom äntligen beskedet som vi alla väntat på: Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty har blivit godkänt av både EU:s läkemedelsmyndighet EMA och EU-kommissionen!

Det innebär ett klartecken för Sverige och andra EU-länder att börja vaccinera mot coronaviruset. I Storbritannien och USA är vaccineringen igång sedan några dagar, men i EU tog godkännandet längre tid i och med att alla 27 medlemsländer skulle vara delaktiga i godkännandet.

Under tisdagsförmiddagen höll socialminister Lena Hallengren en digital pressträff om vaccinet, där meddelar hon att de första vaccinationerna beräknas komma igång den 27 december – nu på söndag. I vissa regioner kan det dock dröja till den 28 december.

Sparar hälften av doserna

Den första leveransen är relativt liten, omkring 10 000 doser. Dessa kommer att fördelas så att 425 doser vardera går till de tre storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland, och övriga får 200 var.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

– Hälften av doserna kommer att sparas så att alla ska kunna få den andra dosen vaccin också, meddelar Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, under pressträffen.

Nästa vecka, nyårsveckan beräknas ytterligare 80 000 doser levereras, och lika många veckan efter det.

Först ut att vaccineras är personer som bor på äldreboenden, och därefter menar Lena Hallengren att personer som får hemtjänst och personal på äldreboenden och inom hemtjänst står på tur.

– Det är tillgången på vaccin som avgör hur snabbt det kommer att gå att bocka av den här prioriteringslistan säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson som fann med på länk.

Han förklarar under träffen att man kommer att spara en del doser i sitt lager för att kunna förse regionerna med en jämn ström leveranser.

Motverka desinformation kring vaccinerna

Socialministern säger också att myndigheterna har ett viktigt arbete framför sig med att sprida information kring vaccinera och motverka desinformation och lögner om vaccinerna som sprids, bland annat i sociala medier.

Annons

– Vaccin är en av vetenskapens största framgångar, vaccin räddar liv, vi måste så upp mot falska uppgifter som hotar liv och hälsa, säger hon.

Att få folk att vaccinera sig är ett oerhört viktigt steg till att komma ut den rådande pandemin.

– Samlad, lättillgänglig och uppdaterad information om vaccination mot covid-19 till hela landets befolkning är avgörande för att vi ska lyckas med den breda vaccinering vi nu förbereder för, säger Lena Hallengren.

Modernas vaccin står på tur

Tidigare var det sagt att ett första godkännande kunde väntas först den 27 december, men detta kunde alltså tidigareläggas.

En lång rad aktörer arbetar globalt på olika sätt med att försöka ta fram ett vaccin. Minst tio vaccinkandidater är nu i klinisk prövningsfas enligt WHO. Nästa vaccin som väntas bli godkänt är det från Moderna.

Foto: Robin Utrecht/Shutterstock/TT

...

Läs mer:

Vaccineringen kan starta redan i mellandagarna – de här får de första doserna

Coronaviruset har muterat – forskaren förklarar vad det betyder

Annons