SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Då kan du äntligen resa utomlands igen

11 jan, 2021 
AvAino Oxblod
Sola i hängmatta
Vaccineringen mot coronaviruset är i full gång i både Sverige och över hela världen, och nu längtar allt fler efter att kunna resa utomlands igen. Men att vi ska kunna resa igen till sommaren hänger på andra länder också, menar professorn Marie Larsson. – Om allting går efter den plan som finns, då kanske man framåt juli-augusti kan ge sig ut och resa. Om alla andra länder följer samma plan, säger Marie Larsson.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Coronavaccineringen är i full gång, och hittills har ungefär 40 000 vaccinationsdoser delats ut till de mest utsatta i Sverige. Även om det är en lång väg tills alla som vill har vaccinerats, så är målet att alla ska ha fått möjligheten att vaccinera sig innan midsommar.

De ljusa framtidsutsikterna gör att allt fler börjar drömma om att resa igen, och enligt Aftonbladet vittnar flera resebyråer om hur de kraftigt har ökat i antal bokningar, främst till området runt Medelhavet.

Marie Larsson är immunolog och professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet. Hon säger till Aftonbladet att hon hoppas kunna resa till hösten igen.

– Jag skulle vilja åka och hälsa på mina vänner i USA, men jag tror nog det dröjer ett tag innan jag kan åka dit själv. Jag hade väl hoppats till hösten kanske, men jag vet inte hur det ser ut då.

Hoppas kunna resa i juli

Men om vi kommer kunna resa på semester till sommaren hänger på fler länder än Sverige – har inte landet man vill åka till kommit lika långt i vaccineringen kan det fortfarande vara drabbat av nationella nedstängningar och restriktioner.

Annons

– Det är ju inte säkert alla andra länder har kommit så långt som vi i Sverige. Vi vet ju inte vad det är för restriktioner överallt, säger professor Marie Larsson.

Samtidigt är hon hoppfull.

– Om allting går efter den plan som finns, då kanske man framåt juli-augusti kan ge sig ut och resa. Om alla andra länder följer samma plan, säger Marie Larsson till Aftonbladet.

Vaccinet hjälper äldre att träffa barnbarn

Oavsett om vi kommer kunna se fram emot utlandsresor i sommar eller höst, så kommer vaccinet göra det lättare att resa inom landet och göra att äldre får träffa sina barn och barnbarn utan problem igen.

– Ja, det tror jag inte ska vara något problem, att barn och barnbarn känner att det finns en mindre risk. Man kan få en kram och umgås lite mer normalt. Under en vanlig influensasäsong har många av de äldre vaccinerat sig för att det ska vara säkert för dem, så jag ser inte varför det inte skulle vara motsvarande här. Har man fått sin vaccination ska vaccinet hålla minst ett halvår. Jag tror det håller sig längre än så, säger Marie Larsson.

LÄS MER:

Studie: De här symtomen är vanligast vid långtids-covid

Så arbetar länder för att fler ska vaccinera sig mot covid-19

Från coronahälsning till boomer – här är årets alla nyord 2020

Annons