FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskare: Så går du från kvällsmänniska till morgonmänniska

06 feb, 2017 
Att tälta i naturen utan stadens ljus. Det kan påverka din dygnsrytm så att du går från morgon- till kvällsmänniska – på bara en helg.
Annons

Att ljus håller oss vakna är vare sig nytt eller konstigt. Men det kan däremot vara svårt att komma undan ljuset från skyltar, gatlyktor, tv:n och andra skärmar när vi väl behöver bli sömniga för att kunna sova. Det kan påverka vår inbyggda klocka, vår dygnsrytm, negativt och ge många sömnproblem.

En studie som publicerats i Current Biology testade hur ljus kan påverka oss, genom att ta med en grupp människor ut i vildmarken i Colorado en sommarhelg för att sova långt ifrån stadens ljuskällor. De fick inte ha annat ljus än den från lägerelden och förstås solen. Under den här tiden hade de på sig klockor som mätte hur mycket ljus de utsattes för. Efter två dagar utfördes en rad tester.

Läs också: 8 saker du inte ska äta innan du ska sova

– Våra studier visar att den inre klockan påverkas starkt och snabbt av den naturliga ljus/mörkercykeln. Att leva i vårt moderna samhälle kan försena vår naturliga dygnsrytm, och försenad dygnsrytm är förenat med flertalet hälsorisker. Men så lite som en campingtur kan ställa tillbaka rytmen, säger studiens huvudman Kenneth Wright, fysiologiprofessor vid University of Colorado.

Annons

Det beror på att vår sömncykel styrs av hormonet melatonin, och mängden melatonin som kroppen tillverkar beror på ljusmängden i vår omgivning. Det forskarna fann när de testade camparnas saliv var att melatoninnivån började stiga 1,4 timmar tidigare på campingturen mot när de var hemma.

När den andra delen av studien gjordes, vilket vara samma test fast mitt i vintern, kunde man se att melatoninnivån började stiga redan 2,6 timmar tidigare än ”vanligt”.

Läs också: Därför är mobilen sämsta tänkbara väckarklocka

Tyvärr är ju en campingtur inte fullt möjlig för de flesta av oss när man ska upp klockan 6 för att jobba nästa dag. Då är det bästa man kan göra, enligt forskarna, att försöka få så mycket naturligt ljus som möjligt på dagen, och att undvika ljus från mobil, dator och platta 1–2 timmar innan du ska lägga dig på kvällen.

Källa: Current Biology

Foto: Thinkstock

 

Sömnproblem? Här är 7 saker du ska testa

Läs också: Sömnproblem? Här är 7 saker du ska testa

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons