SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskare: Därför har du rätt att bli arg på din partner vid PMS

08 maj, 2017 
Du får vara arg vid PMS.
Det är inte ditt fel att du tappar humöret dagarna innan mensen – troligtvis beror det på din partner, menar ny australiensisk forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Brukar du bli sur och irriterad på din partner när du har PMS? Det är inte så konstigt, visar ny forskning från Western Sydney University i Australien. Många kvinnor upplever att de får kortare stubin och känner sig arga på sin partner dagarna innan mens och detta kan i sin tur leda till konflikter i relationen.

Individuell KBT-behandling har tidigare visat sig ge god lindring av PMS, som uppstår på grund av vardagsstress och hormonella förändringar under 3-4 dagar (ibland ännu längre) innan mensen startar. Därför ville forskarna testa att låta par där kvinnan lider av PMS gå i KBT-fokuserad parterapi, där kvinnans partner alltså också deltar.

Läs även: Så kan du slippa karensdagarna om du har pms

Resultaten visade att KBT-parterapi är ännu mer effektivt än individuell terapi och att detta kan vara ett alternativ till att medicinera PMS-drabbade kvinnor med antidepressiva preparat.

Annons

Anledningen till att parterapi är den mest effektiva metoden, menar forskarna, är att det lär män hur de på bästa sätt ska underlätta för sin partner under de jobbiga dagarna innan mensen. Många män uppgav nämligen att de inte ”förstår sig på” PMS.

Läs mer från Femina: Detta frågar kvinnor mest om hos gynekologen

Det fanns även en ännu simplare förklaring: kvinnors ilska gentemot sin partner under PMS är helt befogad. Studien kom fram till att många kvinnor är missnöjda med saker i relationen, som att de inte får tillräckligt känslomässigt stöd från sin partner eller att han är dålig på att hjälpa till hemma. Forskarna nämner smutsiga tallrikar i diskhon som ett konkret exempel.

Tre av fyra veckor per månad lyckas kvinnorna trycka undan frustrationen, men under PMS-veckan går det inte längre och ilskan bubblar upp till ytan, med gräl som resultat.

Läs också: Ny forskning: Kaffe kan ge dig PMS

Istället för att låta kvinnor äta antidepressiva mediciner för att stå ut med sin partners irriterande sidor bör männen alltså lära sig att lägga av med sina dåliga vanor och bete sig bättre hemma. En helt perfekt lösning, om du frågar oss!

Källa: Public Library of Science

Foto: IBL

7 saker du inte ska äta när du har PMS

Läs även: 7 saker du inte ska äta när du har PMS

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons