HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Här är företaget som erbjuder sina anställda "svettlön": 6000 kronor/år

28 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Kvinna som torkar sin svett på gymmet och en kvinna som sträcker upp händerna och ler i kontorsmiljö.
Det ska löna sig att träna. Så tänker HR-byrån som erbjuder sina anställda 50 kronor för varje pulshöjande träningspass som sker utanför arbetstid.
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Det finns många sätt att få sina anställda att bli friskare genom träning. Vi har tidigare skrivit om ett företag som införde obligatorisk träning tre dagar i veckan för sina anställda – allt under arbetstid. HR-byrån Kompetenslaget har hittat ett annat sätt att få medarbetare att röra på dig. De erbjuder en så kallad "svettlön", som gör att anställda får betalt för varje genomfört träningspass.

Kan få ut 6 000 kronor per år i friskvård

Det norrlandsbaserade företaget grundades 2010 och har idag cirka 18 anställda utsprida över norra Sverige. Som många andra företag började de med det klassiska bidraget för friskvård. Men efter ett tag började många av de anställda klaga på att bidraget inte kunde användas till den träningsform de själva utövade och tyckte upplägget var orättvist. Kompetenslagets ägare Peter Strand tog då, tillsammans med ledningen, beslutet att se över hur de anställda själva ville att friskvården skulle se ut.

Annons

– Vi frågade helt enkelt personalen hur de ville ha det. Det kom fram många olika idéer men till slut landade vi att man skulle få någon form av lön för att träna på fritiden. Vi kallar det "svettlön", säger ägaren Peter Strand till MåBra.

Kriterierna för att få ut "svettlönen" är enkla – om en anställd tränar en pulshöjande aktivitet i 30 minuter på sin fritid får denna 50 kronor extra på lönen. Peter Strand påpekar också att det var viktigt för de anställda att friskvården inte skulle bedömas genom olika tävlingar utan att syftet hela tiden skulle vara hållbart och rättvist över tid.

– Det spelar ingen roll om man löptränar, skottar snö, rehabtränar eller flyttstädar. Så länge det är pulshöjande och man behöver duscha efteråt klassas det som träning för oss, säger Peter Strand.

En anställd kan få max 6 000 kronor per år i "svettlön" och lönen är pensionsgrundande. De anställda får själva fylla i på lönebeskedet hur mycket man har tränat och för att nå maxtaket behöver en anställd snitta på 2,5 pass i veckan.

Annons

Färre sjukskrivningar och bättre sammanhållning

Företaget har även skapat en egen Facebookgrupp där de anställda kan dela med sig av sina pass samt ge andra tips och råd kring träning och kost.

– En stor fördel vi märkte med gruppen var att anställda lärde känna varandra bättre. Trots att vi sitter långt ifrån varandra och kanske aldrig riktigt hinner ses så lärde man sig ganska mycket om sina kollegor genom gruppen.

Andra positiva effekter med förmånen är att företagets sjukskrivningar gått ner markant.

– Effekten vi har är en mer välmående personal. Vi har nog lägre sjukskrivningstal än de flesta andra företag, skulle jag nog vilja säga. Även korttidssjukskrivningen har minskat sedan vi började med konceptet, säger Peter.

"Svettlön" som friskvård har varit igång sedan 2016 och Peter tror att konceptets stora framgång är att de tidigt involverade personalen i processen och att ledningen är med och visar att man också tränar.

– Vi kommer fortsätta med detta så länge personalen tycker det är bra, säger Peter.

Foto: TT

Annons