Därför får fler kvinnor än män biverkningar av vaccinet

kviina nyser i en näsduk

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC tittade på inrapporterade biverkningarna av de första 13 miljonerna som vaccinerades mot covid-19 kom 79 procent av dem från kvinnor. Men siffran var förväntad och experterna hade därför räknat med att kvinnor skulle vara överrepresenterade.

Svenska kvinnor också mer drabbade av biverkningar

Samma sak har man sett i Sverige. Betydligt fler kvinnor än män har hittills rapporterat biverkningar efter vaccinering mot covid-19. 1028 rapporter om biverkningar har kommit in till Läkemedelsverket fram till mitten av februari. 845 av rapporterna handlar om kvinnor, 183 om män.

Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i Sverige

Majoriteten av biverkningarna bedöms dock inte som allvarliga.

– Det kan bero på att kvinnor får fler biverkningar, men det kan också bero på att fler kvinnor än män har vaccinerats hittills eller att kvinnor är mer benägna att rapportera symtom, säger Ingrid Osika Friberg, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Men de amerikanska experterna pekar istället ut en annan orsak: Östrogen. Man vet sedan tidigare forskning att könshormonet östrogen framkallar ett starkare immunsvar vid vaccinering.

Östrogen gör immunförsvaret snabbare

Kvinnans östrogen stimulerar och aktiverar immunförsvaret och får det att svara snabbare på sjukdom – och på vaccin. Det här har man sett när kvinnor vaccinerats mot influensa, kikhosta och gula febern.

Östrogenet har också en annan funktion: Det uppmanar kroppen att producera fler T-celler, det vill säga celler som ska oskadliggöra virus och bakterier och skydda oss mot att bli sjuka.

Läs mer: Därför är kvinnor friskare än män

Studier visar dessutom att kvinnor producerar betydligt fler T-celler som män. Könsskillnaden kan vara en tänkbar förklaring till varför kvinnor mer sällan drabbas av infektioner men oftare av autoimmuna sjukdomar än män. Den stora fördelen är dock att extra T-celler ger en bättre effekt vid vaccinering.

Männens testosteron har motsatt effekt: det saktar istället ner immunförsvaret vid sjukdom och vaccin. Könsskillnaden gör att kvinnors immunförsvar helt enkelt reagerar starkare och snabbare på vaccin av olika slag.

Foto: TT

Redaktionens tips

Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"

Senaste nytt om coronavaccin – experterna svarar på 12 viktiga frågor

Dela på: