Allt du behöver veta om tredje dosen – experterna svarar

Coronavaccin
Regeringen inför skärpta coronarestriktioner – detta gäller
0:49

Efter reklamen: Regeringen inför skärpta coronarestriktioner – detta gäller

(0:49)

Slå på ljud

Rekommendationerna rörande påfyllnadsdosen av coronavaccinet är inte helt enkla att tyda – och många känner sig osäkra kring vad som egentligen gäller i vissa fall. Här är experternas svar på några vanliga frågor om tredje sprutan.

TILLÄGG 15 feb: Vissa erbjuds nu en dos fyra. Läs mer här.

Då kan du komma att erbjudas en fjärde dos vaccin

Hur långt efter covid kan jag ta tredje dosen?

Experterna är inte helt eniga i frågan, förklarar SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx, som med hjälp av flera forskare och experter försökt reda i frågan.

– Det finns ingen data som gör att man kan sätta en exakt tidsgräns. Men enligt Folkhälsomyndigheten kan man ta den direkt när man tillfrisknat helt, medan andra experter tycker att man ska vänta minst i sex veckor eller upp till ett par månader. De tycker helt enkelt att det är onödigt att göra det tidigare, säger hon i ett klipp på SVT Nyheter.

En av experterna som tycker man ska vänta länge är Anders Sönnerborg, professor virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet. I TV4:s Nyhetsmorgon berättar han att han gott tycker det kan gå flera månader innan man tar sin tredje dos. Men det är heller inte farligt att ta den för tidigt, förklarar han i programmet.

Anders Sönnerborg i Nyhetsmorgon

Anders Sönnerborg i Nyhetsmorgon 25 januari 2022.

– Man riskerar ingenting mer än att man kanske kommer in i villfarelse att man är mycket mer skyddad än vad man egentligen är.

En tredje expert, Annette Alaeus är infektionsspecialist på Kry, säger så här:

– Om du mår bra och det har gått ungefär fyra veckor sedan du insjuknade kan du vaccinera dig. Om du har tagit ett PCR-test som visade positivt och du har två doser redan kan du avvakta något, men skjut inte upp det för länge. Det är inte farligt att ta en tredje dos efter nyligen avslutad infektion.

Är det sämre att ta tredje dosen med annat vaccin?

Det finns inga risker med att ta påfyllnadsdosen i annat vaccin än de du fått i dina två andra sprutor, menar 1177. Du har heller inte möjlighet att själv välja vilket. vaccin du får, utan det påverkas av din ålder. Men du kan känna dig trygg i att ta det som erbjuds från din regionen. Vaccinet från Astra Zeneca används inte längre.

Hur bra skyddar påfyllnadsdosen mot omikron?

Två doser med vaccin stod sig ganska dåligt mot omikronvarianten, visade det sig ganska snabbt. Nu finns dock flera studier som bekräftar att en tredje dos, i alla fall i ett tag, utgör att kroppen utvecklar antikroppar med hög skyddsgrad. Detta rapporterar Dagens medicin, med kommentarer från Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Matti Sällberg i labbet

Vaccinforskaren Matti Sällberg.

– Det är så klart alldeles utmärkt att man ser denna skyddseffekt och det borde öka motivationen i befolkningen att verkligen ta den tredje dosen. Det ökade antikroppssvaret kommer att minska smittspridningen. Sedan är frågan hur länge effekten sitter i, säger han till Dagens medicin.

Därför ska inte gravida oroa sig för att vaccinera sig – så säger nya forskningen

När kan jag ta min tredje spruta?

Den samlade bedömningen från regeringen, SKR och Folkhälsomyndigheten är att alla ska kunna få erbjudande att boka tid för sin tredje dos vaccin inom fem månader från det att de fått sina andra dos.

Källor: Folkhälsomyndigheten, SVT Nyheter, TV4, Kry, 1177, Dagens medicin.
Foto: TT/TV4 Play.

Utvald läsning