SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Experter: Därför ska du inte använda kokosolja i maten

22 jun, 2017 
Är du en stor användare av kokosolja när du lagar mat? Nu uppmanar experter och nutritionister att vi byter matfett – för våra hjärtans skull.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kokosolja har fått en rejäl uppsving på marknaden de senaste åren, och hyllas för att kunna användas lika mycket i maten som på kroppen.

Men nu varnar American Heart Association, och ändrar sina riktlinjer vad gäller den vegetabiliska oljan.

Anledningen är att forskning visat att ett minskat intag av mättade fetter minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar med 30 procent.

Läs också: 5 hälsofördelar med att äta mer fett

Problemet är att kokosolja mestadels består av mättat fett. Det finns även forskning som visat att kokosolja ökar risken för hjärtsjukdom lika mycket som mättade animaliska fetter som smör och ister, genom att öka mängden av det dåliga kolesterolet LDL i kroppen.

Faktum är att kokosolja består av 82 procent mättat fett, vilket kan jämföras med 63 procent i smör eller 14 procent i olivolja!

 

Skev bild av verkligheten

En undersökning visar att 72 procent av amerikanerna skulle räkna kokosolja som ett hälsosamt livsmedel – men bara 13 procent av landets nutritionister gör det. Något som forskarna bakom American Heart Association’s studie tror beror på hur det presenteras på marknaden och i media.

Annons

AHA rekommenderar att man försöker hålla sig till dieter som DASH eller Medelhavsdieten, med mer fokus på omättade fetter som de i fet fisk, olivolja och nötter.

Läs också: Forskare: Här är fettet som orsakar bukfetma

Så här skriver svenska Livsmedelsverket om kokosolja:

”Tropiska växtfetter som till exempel palmolja och kokosolja innehåller en stor andel mättade fettsyror. De mättade fettsyror som ingår i kokosfett föreslås ibland vara bra för hälsan men det finns inte stöd för att det skulle vara mer hälsosamt att äta kokosfett än annat mättat fett. Eftersom kokosfett och kokosolja innehåller över 90 procent mättade fettsyror kan det lätt bidra till en för hög andel mättat fett.”

Så det kanske finns anledning att dra ner lite på ”mirakeloljan” – åtminstone byta ut den mot bättre fetter?

Källa: American Heart Assiciation, Livsmedelsverket, IFL Science

Foto: IBL

 

Forskare: Kokosolja är inte så nyttigt som man tidigare trott

Läs också: Forskare: Kokosolja är inte så nyttigt som man tidigare trott

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons