SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Experten varnar: Därför ska du aldrig använda gammal solkräm

18 maj, 2017 
AvMikaela Råberg
Använd inte gammalt solskydd!
Brukar du också spara halvtomma flaskor, sprayburkar och stift med solskydd från den ena säsongen till den andra? Sluta genast med det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många har badrumsskåpet fyllt med gamla behållare solskydd, för tomma för att räcka särskilt länge, men med tillräckligt mycket kräm kvar för att inte slängas.

Att spara sitt solskydd från år till år är visserligen bra rent ekonomiskt, men däremot inte ur en säkerhetssynpunkt.

En ny studie från Storbritannien, som Daily mail tagit del av, visar nämligen att många solskydd förlorar sin effekt efter bäst före-datumet.

Läs också: Därför ska du bära smink i solen – experten förklarar

Solkrämer innehåller UV-filter, antingen syntetiskt eller naturligt, vilka absorberar UV-strålningen. Båda typerna används oftast i kombination med varandra och problemet med utgånget solskydd är att krämen, moussen eller sprayen kan skära sig. Resultatet kan bli att du inte blir fullt skyddad, trots att du smort dig och som en följd av det bränner du dig. Utgångna solkrämer ökar också risken för hudirritationer.

Tips! Fynda Nivea-solkräm direkt från Må Bra!

Så hur vet du om ditt solskydd fortfarande kan användas eller bör slängas? På många förpackningar går det att utläsa ett traditionellt bäst före-datum. I andra fall kan en timglassymbol, samt en burk med en siffra visas. Siffran indikerar hur många månader efter öppning som solskyddet kan användas.

Läs också: Åldersgräns på solariesolning möts av kritik

Står det exempelvis ”12” kan ditt solskydd användas 12 månader efter att du öppnat förpackningen.

Källa: Daily Mail Foto: IBL

Fynda solskydd direkt från Må Bra!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons