Därför bör du bära smink i solen – experten förklarar

14 jun, 2016 
AvMikaela Råberg
Därför bör du bära smink i solen – experten förklarar
Med rätt produkter är det faktiskt bättre att sminka sig än att låta bli när man vistas i solen, enligt hudexperten.
Annons

Många är av uppfattningen att det kan vara skadligt för huden att vistas i solen i full makeup, men faktum är att det ibland är att föredra – om man använder rätt produkter.

– Mineralmakeup innehåller oftast UVA- och UVB-skydd, vilket är en fördel eftersom det är ett naturligt, fysiskt solskydd som reflekterar bort solens strålar, säger Mikaela Wistmar, hudterapeut och utbildare för Hudhelse.

Till skillnad från traditionellt smink lägger sig mineralprodukter på ytan och åker inte ner i porerna, även om du svettas.

Mikaela berättar att mineralbasen bör innehålla zink- och titaniumoxid, gärna i en smidig puderform som man kan applicera regelbundet under dagen.

– Det viktigaste är du återapplicerar din bas varannan timme. Dock är det få som verkligen gör det.

När det kommer till ögonfransarna menar Mikaela att en mascara inte bara ger dina fransar det där lilla extra – färgen gör även att dina egna fransar inte bleks av solen.

Annons

Vill du måla läpparna finns det några saker du bör ha i åtanke.

– Många använder läppglans, men både glans och skimmer attraherar solens strålar. Det blir ungefär som att smörja in kroppen med sololja. Vill du bära något på läpparna bör du ha en produkt som innehåller solskydd, säger Mikaela.

Hudexpertens bästa tips till dig som vill bära smink i solen:

Recept.se Nyhetsbrev

1. Välj rätt bas

Mineralprodukter som innehåller de naturliga skolskydden zink- och titaniumoxid är alltid att föredra. Välj en produkt med minst SPF 30, men gärna mer. De flesta mineralprodukter har SPF mellan 8 och 15, men man ska alltid ha minst 30 i ansiktet.

2. Upprepa

Återapplicera mineralbasen varannan timme för ett fullgott skydd. Du behöver inte vistas i solen för att få nytta av det. UVA-strålar tränger exempelvis igenom glas och är lika kraftfulla året om.

3. Täck

Bär hellre smink än inget alls om du ska vistas i solen, eftersom det skyddar huden. Men tänk på att det inte gäller allt smink. Välj en bra mineralbaserad produkt.

Annons

4. Skydda läpparna

Att bränna läpparna är ingen höjdare. Se till att skydda dem med ett solstift, cerat eller ett läppglans med solskydd i.

5. Glöm inte händerna

Händerna utsätts för strålar hela tiden, oavsett om du sitter utomhus och trycker i solen eller kör bil. Glöm inte att smörja in dem.

4 smarta produkter med solskydd:

1. Mineralfoundation –Sunforgettable Brush On Sunscreen, Colorescience, 515 kr

Lätt mineralfoundation, finns i SPF 30 och SPF 50. Skyddar mot såväl UVA- och UVB-strålar och med den smidiga borstapplikatorn appliceras den enkelt ovanpå den vanliga makeupen. Passar alla hudtyper och är vattenresistent.

Sunforgettable Brush On Sunscreen, Colorescience

2. Mineralpuder – Pure Finish Mineral Powder Foundation, Elizabeth Arden, 390 kr

Ett viktlöst mineralpuder som ger en naturlig täckning. Innehåller SPF 20 och smälter in i huden, utan att torka ut och lägga sig i linjerna.

Pure Finish Mineral Powder Foundation, Elizabeth Arden

3. Primer – Skin Mattifying Face Primer, Colorescience, 495 kr

Primer med SPF 20 som hjälper till att kontrollera talgproduktionen och ger en matt finish. Passar bra för lite fetare hud.

Skin Mattifying Face Primer, Colorescience

4. Läppbalsam – Sun Lip Balm, ACO, 39 kr

Smidigt solstick som är enkelt att applicera – perfekt för läpparna. Innehåller SPF 30.

Annons

5. Hårspray – Care Sun Protection Spray, Wella Professionals, 159 kr

Vitaminberikande hårspray som skyddar mot UV-strålning och ger håret återfuktning.

Annons