Åldersgräns på solariesolning möts av kritik

Åldersgräns på solarium.

Från och med september 2018 blir det förbjudet att sola solarium om man är under 18 år. Det beslutet fattade riksdagen redan 15 mars, med WHO:s International Agency for Research on Cancer beslutade 2009 att UV-strålningen från solariesolning är cancerframkallande.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är just hudcancer den cancerform som ökar mest, och särskilt barn och unga är känsliga.

Läs också: Stor guide: Så solar du säkert i sommar!

Men inte alla jublar över beskedet.

– Bullshit. Det är inte bevisat att solariesolning ökar risken att insjukna i cancer, hävdar Kim Wiking, grundare av solariekedjan Sun Tan, till SVT Nyheter.

– Jag själv solar under vinterhalvåret för att tillgodose mitt D-vitaminbehov, inte av kosmetiska skäl, fortsätter han.

UVB-strålningen som man får från att sola solarium kan visserligen göra att kroppen börjar tillverka vitamin-D, men den farliga UVA-strålningen, som kan orsaka cancer, är mycket starkare i ett solarium än ute i solen.

Läs också: Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten räcker en kortare stund i solen för att få sin dagliga dos av D-vitamin.

Statistik visar att omkring 40 procent av unga och unga vuxna solar i solarium, vilket gör att solariebranschen kommer behöva införa nya rutiner.

– Jag tror att de svenska solarierna gör som man gjort i Norge. De som vill sola måste ha ett medlemskort för att överhuvudtaget komma in i ett solarium. Det blir en teknisk lösning, säger Kim Wiking till SVT.

I Norge och Finland infördes krav på 18-årsgräns den 1 juli 2012. Den verksamhetsutövare som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: SVT Nyheter, Riksdagen, Strålsäkerhetsmyndigheten

Foto: Thinkstock

Då kan solen ge dig brist på D-vitamin

Utvald läsning