FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Rehab-professorn: Vi kommer få stora problem efter covid-19

18 dec, 2020 
Allt fler svenskar lider av så kallad långtidscovid – det här kommer leda till stora problem, menar Kristian Borg, professor i rehabiliteringsmedicin.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

MåBra har tidigare skrivit om flera personer som varit sjuka i covid-19 i flera månader. Bland annat Mathilda Sundvall, som vid tiden för intervjun hade varit sjuk i 50 dagar. Idag är hon fortfarande inte frisk.

– Jag har svår trötthet, problem med hjärta och puls. Tappar syresättning vid enklare fysisk aktivitet och har problem med andningen till och från. För att nämna några kvarvarande symptom, berättar hon för MåBra.

Vad är "Post covid syndrome"?

Och allt fler långtidssjuka söker hjälp. Det berättar Kristian Borg, som är professor i rehabiliteringsmedicin, för MåBra.

– Vi ser många som varit sjuka sedan i våras som ber om hjälp nu. Men pratar om så kallat "post covid syndome", säger han.

Det handlar om personer som från början inte alls var särskilt i sjuka i covid-19 men som har ett väldigt långdraget sjukdomsförlopp.

– De flesta av dessa hade ganska lindriga symtom, nästan ingen var i kontakt med vården från början. Men de är sjuka väldigt länge istället, säger Kristian Borg.

Annons

Vilka typ av problem har personerna?

– Det är mycket trötthet och uttröttbarhet, men också en del kognitiva problem. Vissa har problem med minnet, kan tappa ord, har svårt att räkna och koncentrera sig och liknande.

Vad beror det på att många är sjuka så länge?

– Det vet vi inte, eftersom sjukdomen är så pass ny.

Vilken hjälp och rehabilitering finns att få?

– Vi börjar alltid med att göra en utredning för att hitta besvären och sedan rätt typ av rehabilitering. Men det allra viktigaste är att personerna tar det lugnt. Man kan noggrant behöva strukturera sin dag, med inplanerad vila till exempel. De måste hushålla med energin.

Vilka konsekvenser kan vi få av detta utdragna sjukdomsförlopp?

– Det blir stora konsekvenser för individerna såklart, men även för vårt samhälle med tanke på alla sjukskrivningar.

Kristian Borg tror också att det här kommer att leda till en hög belastning på vanliga vårdcentraler.

– Det kommer finnas ett stort behov av högspecialiserad rehabilitering, vilket kan blir svårt för vårdcentraler och primärvårdsrehab att bemöta.

Däremot berättar Kristian Borg att många av de som var allra sjukast i våras har återhämtat sig.

– De allra flesta som legat på IVA har börjat kommit tillbaka till det normala, så det är positivt.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny studie: Här är symtomen på långtidscovid

Varningen: Vanliga missen med coronatesterna

Experterna: Corona kan leda till kronisk trötthet

Annons