Mathilda: Jag har varit sjuk i covid-19 i snart 50 dagar

mathilda sundvall har haft corona i 50 dagar.

38-åriga Mathilda Sundvall vill dela med sig av sin historia som coronasjuk. Precis som så många andra har hon drabbats av en massa olika symtom under sin sjukdomstid. Men det hon framför allt vill prata om är hur länge hon varit sjuk i covid-19. I snart 50 dagar har hon varit sängliggande – med bakslag efter bakslag.

– Jag undrar hur länge det kan fortsätta såhär. Den 7 april var första gången som jag trodde att det vände, sedan den 15 april. Jag har trott det 3–4 ånger till efter det, men så fort jag har mått lite bättre i en dag eller två, så kommer bakslaget, berättar hon för MåBra.

Har haft en massa olika symtom på corona

Allt började med att Mathilda fick feber i mitten på mars. Innan dess hade både sonen och dottern varit sjuka. Efter någon vecka fick hon problem med andningen.

– När andningsproblemen började så anade jag att det var corona. Jag hade ju redan misstänkt att sonen också hade covid-19, säger hon.

Efter det har de olika symtomen avlöst varandra.

– Tyngd över bröstet och andningsproblemen har varit med hela tiden. Jag har haft väldigt ont i lederna, framför allt i höfter och axlar. Jag har en klump i halsen samt mycket slem. Jag var väldigt uppblåst om magen och förstoppad under de första fem veckorna. Har haft magknip också. Temperaturen går upp och ner som en jojo. När jag ligger på rygg, eller sitter lite bakåtlutad, mår jag jättelika och får massor med problem med andningen. Jag har även en huvudvärk som kommer och går. Pulsen går upp och ner, pirr i benen kommer och går. Jag har en orkeslöshet som inte är av denna värld.

I slutet på mars kontaktade Mathilda vården, då hade hon nästan 40 graders feber och svårt att andas.

– Jag fick strikta order om att åka och kolla min syresättning direkt. Jag gjorde det, och den var ok. Så det vara bara att åka hem igen.

Men den 5 maj kom ytterligare ett bakslag – då blev det ambulansfärd igen.

– Då kändes det som att jag höll på att gå sönder, igen. Jättesvårt att förklara, men magen rasar, jag känner i hela kroppen hur tempen skenar iväg, pulsen stegrar och andningen blir väldigt ytlig, trots att jag försöker djupandas. Jag fick även en brännande och stramande känsla på vänster sida i bröstet samt ont i bröstryggen. Ambulans skickades ut och de konstaterade att jag hade skyhögt blodtryck, hög puls och hög feber. Samt att det var avvikande ljud på min högra lunga. Så det blev färd till Danderyds sjukhus.

På sjukhuset togs det prover för att kolla bland annat hjärta och lungor. Alla prover såg bra ut.

– Så, varför mår jag så här? Läkaren jag pratade med förklarade som att det är kroppens immunsystem som spårar ur av viruset. Han menar att det till exempel är därför som en del 20-åringar blir så svårt sjuka. Han menade att man kan drabbas på tre olika sätt av corona. Grupp 1 blir lätt förkylda, och friska inom 14 dagar. Grupp 2 får en massa olika och konstiga symptom och feber som går upp och ner. De är sjuka väldigt länge, som jag. Grupp 3 får hög feber från dag ett och får åka in akut dag 5-8 med väldigt svåra symtom. Så jag är ändå tacksam för att jag inte hamnade i tredje gruppen.

Har nu haft covid-19 i 50 dagar

Mathilda känner sig uppgiven över det långdragna sjukdomsförloppet.

– Jag känner mig trött, less, kroppen är ju helt slut och psyket har ju fått sig ett par törnar med. Jag har funnit stort stöd och tröst i att ha kontakt med andra i samma situation. Det finns till exempel en grupp på Facebook som Emma Mårtensson har startat, den heter ”Vi som har/har haft Corona”. Mitt i alltihopa känns det extremt skönt att veta att man inte är ensam.

Hon vill nu att fler ska veta hur tufft det kan vara att bli sjuk i covid-19.

– Det här drabbar ju också vården. Vad kan effekterna bli av det här långa och utdragna förloppet? Både rent samhällsmässigt men även för den enskilde individen. Hur påverkas kroppen av det här? Jag skulle önska mer diskussion kring detta i media och hos våra myndigheter, säger hon.

Foto: Privat/TT

LÄS MER:

Barbara: Det här lärde jag mig när jag var sjuk i corona

Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria äntligen frisk

Från fullt frisk till 12 dygn med intensivvård – läs Eriks starka berättelse

Utvald läsning