SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Experten: Därför krånglar magen när du börjar äta nyttigt!

08 jan, 2018 
Ont i magen när du äter nyttigt? Här är bästa tipsen för en gladare mage!
Börjar magen klaga – just när du börjat vänja dig vid din nya, hälsosamma kosthållning? Att uppleva ont i magen, diarré eller förstoppning är inte alls ovanligt när man lägger om sin kost, förklarar farmaceuten Ynette Gustavsson. Det här ska du tänka på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nu är helgerna över och det är dags att hitta tillbaka till rutinerna igen. Kanske har du avlagt ett nyårslöfte och ska lägga om till en helt ny livsstil – eller vill du bara hitta lite mer balans i vardagslivet? Oavsett så vill vi att du ska nå dina mål!

När det handlar om nya matvanor kommer det ibland mer på köpet än att du går ner i vikt, slipper sötsug eller får mer energi – det kan också påverka magen. Och inte alltid positivt till en början. MåBra har pratat med farmaceuten Ynette Gustavsson om hur en kostomläggning kan påverka just mage och tarmsystem.

Läs också: Stor guide: Bästa boten mot orolig mage

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Enligt Ynette är det första man ska tänka på när man byter kost att göra klart för sig själv VARFÖR man vill göra det. Är det för att gå ner i vikt, bli piggare, kunna träna hårdare?

Annons

– Kostråden kan skilja sig beroende på vem du är och det är viktigt att förstå att en typ av kost inte lämpar sig för alla. Vad som passar just dig är individuellt, och det är därför viktigt att testa dig fram, börja försiktigt och lyssna på kroppen allteftersom, säger Ynette Gustavsson.

Ny kost kan ge känsliga magar diarré

Så här i början av ett nytt år är det många som försöker lägga om till en hälsosammare kosthållning. Men att ändra kosten tvärt kan få konsekvenser på mage-tarmsystemet, och det är viktigt att börja försiktigt och vänja kroppen vid den nya kosten.

– Vi är alla olika och kommer därför också reagera olika på det vi stoppar i oss. Bättre hy, mer energi och en lugn mage kan många av oss se framför oss. Men förstoppning, diarré, uppblåst mage och buksmärtor kan alla bli följder av en plötslig kostomläggning, säger Ynette.

Läs också: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Frukt och grönsaker vet vi alla är nyttigt och något som oftast hör till när man vill börja äta en hälsosammare kost. Men en del grönsaker har kolhydrater som fermenterar i tarmen, och för en dig med känslig mage kan det ge smärta, diarré eller förstoppning.

Annons

– Bönor och lök är klassiska exempel på varor som är gasbildande, men även exempelvis äpplen, aprikoser, råg, jordärtsskocka och blomkål kan ställa till det för dig med en känslig mage. Då är tomat, palsternacka, morot, apelsin och banan exempel på livsmedel som är bättre för en känslig mage.

Fibrer får din mage att arbeta och är viktiga för en normalt fungerande mage. En trög mage kan må bra av att få ett ökat intag av fibrer successivt, vilket också ger en större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Tänk dock på att inte överkonsumera ditt fiberintag och att det finns både vattenlösliga och icke-vattenlösliga fibrer att hålla reda på. Båda spelar en viktig roll i matsmältningen men reagerar på lite olika sätt.

Annons

Läs också: Platt, mätt & lugn – bästa knepen för en nöjd mage!

– Vattenlösliga fiber, som hittas ibland annat potatis och ris, binder till sig vätska vilket både underlättar transporten av avföringen i tarmkanalen samt hindrar en för snabb matsmältning vilket gör att kroppen i sin tur hinner få i sig mer näring under passagen. Olösliga fibrer, som finns i bland annat havre, ger istället en bulkeffekt och massan kan lättare transporteras genom tarmen.

Tänk alltid på att dricka tillräckligt med vatten! Speciellt om du ska öka ditt fiberintag, då vatten både underlättar passage av mat i tarmen samt ger en smidig avföring. Därtill är vatten viktigt för att rensa kroppen på potentiella gifter och är en essentiell del av många metaboliska processer i kroppen. Är ditt kiss väldigt gult? Drick mer vatten!

Motion bra för magen

Vad ska man då tänka på för att hålla sin mage nöjd under en eventuell matomställning? Förutom själva maten det också viktigt att man rör på sig. Motion har många positiva hälsoeffekter – bland annat en gladare mage.

Annons

– Och att tugga maten väl är viktigt. Vi har inte bara nedbrytningsenzymer i magen och tarmen – en del enzymer finns även i vårt saliv och behöver få verka för en optimal nedbrytning. Tugga därför maten väl så salivet blandas med den, förklarar Ynette Gustavsson.

Läs också: Platt mage med världens mest effektiva övning!

Kosttillskott är omdiskuterat och många ställer sig frågan ”Behöver jag addera kosttillskott till mitt dagliga intag”? Svaret är att det beror på. En varierad och balanserad kost tillgodoser vanligtvis näringsbehovet och man har inte lyckats hitta något samband mellan hälsotillskott och positiva hälsoeffekter.

– Men för en del, som exempelvis äldre, gravida och barn, kan det vara lämpligt att addera olika vitaminer och/eller mineraler för en optimal kosthållning. Detsamma gäller de individer som valt mer strikta kosthållningar och därigenom inte får i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler våra kroppar behöver. Fråga på ditt apotek så guidar mina kollegor dig rätt!

Platt mage

Om magen ändå strular

Om din mage börjar strula är det viktigt att först och främst ta reda på varför den strular. Har du gjort något speciellt? Har du ätit något speciellt? Magen kan reagera på flera olika faktorer, som exempelvis stress, nya kostvanor eller bakomliggande sjukdomar. Om du mår bra i övrigt kan du besöka ett apotek för att få råd kring vad just du kan göra för att lugna din mage.

Annons

Läs också: Därför är din tarmflora nyckeln till hälsa och viktnedgång

– Magen är egentligen ett hål rakt igenom hela din kropp som innehåller tio gånger fler bakterier än vi människor har celler! Bakteriefloran är oerhört viktig för både magens välbefinnande och immunförsvaret, och är därför något vi ska värna om. Om du upplever buksmärta och/eller oregelbundenheter i din mage-tarmkanal rekommenderar jag alltid att du uppsöker sjukvård för undersökning.

Och hur vet jag egentligen att magen är nöjd?

Om din mage töms regelbundet, du har en jämn och fin avföring, ingen svullnad eller smärta, då har du troligen också en nöjd mage!

Och slutligen:

– Gör medvetna val till varje måltid, lyssna på kroppen och lägg hellre till ett hälsosamt livsmedel än att skapa ett förbud mot ett mindre nyttigt sådant. Om du dessutom rör på dig kommer du ha ännu lättare för att i slutändan välja ett nyttigt alternativ framför ett mindre nyttigt, tipsar Ynette dig som vill skapa nya vanor!

Lycka till!

Annons